Ministar odbrane Letonije Bergmanis: Akcije Rusije u regionu su nepredvidljive

– U okviru borbene grupe eFP crnogorski vojnici ć e imati priliku da se obučavaju zajedno sa vojnicima iz devet država, čime se poveć ava interoperabilnost Alijanse. Ne samo da ć e biti bogatiji za veliko iskustvo u obuci, već ć e poveć ati svoje znanje o regionu i pružiti platformu za poveć anje saradnje između zemalja koje šalju svoje vojnike u misije – rekao je u razgovoru za Pobjedu letonski ministar odbrane Rajmond Bergmanis.

POBJEDA: Pripadnici Vojske Crne Gore uskoro bi trebalo da započnu učešće u NATO misiji u Letoniji, gdje je već raspoređeno 1.300 vojnika vojske zemalja članica Alijanse. Kako gledate na ovu crnogorsku odluku i koliko je učešće u ovoj i sličnim misijama važno za jednu zemlju?

BERGMANIS: Veoma smo zahvalni Crnoj Gori na odluci da se pridruži misiji NATO-a u Letoniji, što je posebno impresivno, jer ste tek sredinom prošle godine ušli u NATO. Cijenimo vašu posveć enost sigurnosti Alijanse i posebno našem regionu. Pojačano istureno prisustvo (enhanced Forward Presence) ovdje u Letoniji je vidljiva garancija i istinito svjedočanstvo savezničkog partnerstva. Ovih dana smo svjedoci tenzija u bezbjednosnom okruženju u Evropi, koje utiču na sve nas i u ovim turbulentnim vremenima. Zato su kohezija i saveznička solidarnost od izuzetne važnosti. Učešć e u inicijativama kolektivne odbrane ključno je za države članice NATO-a. To nije samo vidljiva posveć enost ključnim vrijednostima NATO-a, već poveć ava vojnu interoperabilnost između saveznika. U okviru borbene grupe eFP crnogorski vojnici ć e imati priliku da se obučavaju zajedno sa vojnicima iz 9 nacija, čime se poveć ava interoperabilnost Alijanse. Ne samo da ć e biti bogatiji za veliko iskustvo u obuci, već ć e poveć ati svoje znanje o regionu i pružiti platformu za poveć anje saradnje između zemalja koje šalju svoje vojnike u misije.

POBJEDA: Da li ste zadovoljni saradnjom sa Crnom Gorom u oblasti odbrane, i gdje vidite prostor za unapređenje iste?

BERGMANIS: Vojna saradnja sa Crnom Gorom do sada je bila prilično ograničena, pošto Crna Gora nije bila članica NATO-a. Međutim, prilikom pristupanja Crne Gore NATO-u, a posebno nakon odluke da se pridruži borbenoj grupi eFP-a, sada ć emo raditi na novim inicijativama za saradnju. Postoji puno potencijala za našu buduć u saradnju.

POBJEDA: Sa nedavno održanog ministarskog sastanka u Briselu, poslata je poruka da Alijansa treba da ojača, kao odgovor na sve veću prisutnost Rusije. Koliko Rusija zapravo predstavlja prijetnju baltičkom regionu, kao i regionu Zapadnog Balkana?

BERGMANIS: Akcije Rusije u regionu su nepredvidljive, nemaju transparentnost i ne promovišu povjerenje. Baltičke države su pod stalnim pritiskom ruske propagande. Letonija se već nekoliko godina bori sa informativnim ratom i propagandom. Rusija masovno prelazi u nacionalnu infosferu, postoji sve već a količina dezinformacije i propagande koja dolazi iz Rusije – lažne činjenice i narativi, pogrešni naslovi i pogrešni navodi su svakodnevna pojava u medijima, posebno u medijima na ruskom jeziku. Godišnji izvještaj Uprave za zaštitu Ustava i letonske službe bezbjednosti pokazuje da je Rusija tokom posljednjih godina intenzivno koristila svoje agente u Letoniji, posebno kada je u pitanju širenje poruka u medijima. Priča se rijetko mijenja. Rusija zaoštrava situaciju konstantno demonstrirajuć i svoj vojni položaj u regionu. Raspoređivanje sistema balističkih raketa Iskander u Kalinjingradu, izgradnja nove infrastrukture u zapadnom ratnom regionu, organizovanje velikih vojnih vježbi, slanje boraca i ratnih brodova blizu naših granica – svim ovim aktivnostima smo svjedočili proteklih nekoliko godina. Takođe, vježba ZAPAD-a, koja je sprovedena 2017. godine, povećava se svake godine. U ovoj vježbi, Rusija je ranije obučavala trupe za vođenje napada. Intenzitet i obim ovih aktivnosti dramatično su porasli i najvjerovatnije ć e nastaviti evoluirati. To ne podstiče povjerenje i transparentnost u regionu. Zbog toga je buduće, unaprijeđeno vojno prisustvo, adekvatan odgovor na trenutnu bezbjednosnu situaciju u regionu, koja ima potencijal da postane dugoročno rješenje za sve veći osjeć aj neizvjesnosti koji Rusija dovodi do najviše tačke. Trenutna politika NATO-a prema Rusiji zasnovana je na prevenciji i održavanju političkog dijaloga.

izvor: Pobjeda

Komentari

avatar