Lider najveće opozicione stranke u Grčkoj Nove demokratije, Kirijakos Micotakis, rekao je da će se boriti da očuva ime i brend Makedonije.

Foto: Giannis Papanikos/AP

On je mislio na administrativne oblasti na sjeveru Grčke.

Micotakis je na grčkoj televiziji Alfa rekao da će njegova partija započeti komunikacijsku kampanju za “podršku Makedoniji”.

On je dodao da se ovo odnosi na proizvode i trgovinske oznake, ali i na evropsku perspektivu susjedne zemlje, ponavljajući pravo na blokadu, ali, kako je rekao, samo “ukoliko su ugroženi nacionalni interesi Grčke”.

“Borićemo se da možemo još intenzivnije da promoviše unikatnost Makedonije. Za nekoliko mjeseci svečano će biti otvoren Muzej Vergina. Želeo bih da to bude velika prilika cijelom svijetu da predstavimo veličinu makedonske civilizacije. Drugim riječima, u okvirima Prespanskog sporazuma ćemo odbraniti naše nacionalne interese i u odnosu procesa integracije susjedne zemlje“, kazao je Micotakis.

Micotakis još jednom je ponovio da nijesu dobili odgovor vlade o tome zašto Prespanski sporazum omogućava susjedima da “sebe nazivaju Makedoncima i da govore makedonski jezik”.

“Premijer Cipras nikada nije dao odgovor zašto smo dali jezik, identitet i nacionalnost”, zaključio je Micotakis.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve