Utorak, 21 Septembra, 2021
Rubrika:

Merkel: Potrebno puno truda da Zapadni Balkan bude dio EU

Merkel je rekla da će premijer Slovenije, predsjedavajuće EU, Janez Janša, 6. oktobra organizovati novi sastanak lidera Zapadnog Balkana

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas poslije samita Berlinskog procesa da članstvo zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju (EU) nije samo u interesu tih država, nego i izvorni interes EU, ali da treba riješiti još niz pitanja.

Merkel je rekla da će premijer Slovenije, predsjedavajuće EU, Janez Janša, 6. oktobra organizovati novi sastanak lidera Zapadnog Balkana.

Ona je rekla i da će Njemačka od 30 miliona doza vakcina koje je obećala za program Svjetske zdravstvene orzacije Kovaks, što je prije moguće tri miliona uputiti u zemlje Zapadnog Balkana.

Današnji sastanak bio je jasan “znak da nam je pored procesa približavanja Zapadnog Balkana EU sa ciljem članstva, stalo i da region sarađuje u fazi kada svaka pojedina zemlja radi na svom putu integracije”, rekla je Merkel novinarima poslije video-sastanka koji je okupio lidere Zapadnog Balkana i zvaničnike iz EU.

“Znači, riječ je o budućnosti regiona i želim da naglasim da nije riječ samo o budućnosti iz perspektive zemalja Zapadnog Balkana, nego i u izvornom interesu EU da ovdje podstakne taj proces, da omogući pomirenje, saradnju, prevazilaženje podjela i raskola jer postoje mnogi razlozi, između ostalog i geostrateški zašto je ovo dio Evrope i zašto želimo članstvo regiona u EU”, rekla je Merkel.

Ona je ocijenila da je, i pored svih teškoća, “dijelom i u svjetlu ratne prošlosti”, proteklih godina, ali i u posljednjih godinu dana, postignut veliki broj praktičnih uspjeha i kao primjer navela ukidanje rominga u regionu, “zelene koridore” za transport robe, početak razmjene učenika i studenata.

Sada se radi na stvaranju zajedničkog regionalnog tržišta i tu ima izvjesnih uspjeha, ali prema riječima kancelarke, ostaje da se riješi pitanje priznanja diploma i putovanja sa ličnim kartama. Ona je izrazila nadu da će neki od problema vezanih za jedinstveno regionalno tržište biti riješeni na sastanku 6. oktobra.

Merkel je rekla da je danas bilo riječi i o posljedicama pandemije i pomoći, posebno u obliku vakcina koje će “uskoro stići do zemalja Balkana”.

“Želim da kažem da će Njemačka od svojih 30 miliona doza koje ćemo dati Kovaksu, tri miliona direktno poslati zemljama Zapadnog Balkana i to što je prije moguće”, rekla je Merkel.

Ona je ocijenila da postoji “čitav niz teškoća koje treba prebroditi”, posebno navodeći odnose Srbije i Kosova, situaciju u BiH, kao i razmirice Sofije i Skoplja koje sprečavaju otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

“Potrebno je puno strpljenja i puno angažmana, a to su danas svi učesnici sastanka pokazali”, rekla je njemačka kancelarka.

Na pitanje o tome šta misli o stavu Francuske i njenog predsjednika Emanuela Makrona o tempu proširenja EU, Merkel je odgovorila da bi bilo pogrešno sve svesti na jednu zemlju.

“Makron se jasno izjasnio za proširenje, ali ima teških diskusija. Ima ih i u Njemačkoj. Riječ je i o unutrašnjim pitanjima. Nije ispravno imenovati samo jednu zemlju. I mi imamo stroge zahtjeve. Holandija ima niz primjedbi. Dake nije ispravno sve svesti na jednu zemlju”, rekla je Merkel.

Ona je ocijenila da su u posljednjih sedam godine neke stvari bile uspješne, ali da je za mnoge zemlje Zapadnog Balkana tempo približavanja EU prespor, što je izazvalo mnogo dilema.

“Pošto je proces sporiji i duže traje nego što su mnogi očekivali, mislim da je ispravno što smo 2014. pokrenuli Berlinski proces jer je omogućio sasvim novi kvalitet saradnje u regionu, pa i uz pomoć programa podrške Evropske komisije, Evropske investicione banke, Evropske banke za obnovu i razvoj…”, rekla je Merkel.

Na poziv Angele Merkel, na samitu su danas popodne pored lidera šest zemalja Zapadnog Balkana – Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije, učestvovali i premijer Slovenije Janez Janša, predsjednik Francuske Emanuel Makron, premijeri Italije – Mario Dragi, Austrije – Sebastijan Kurc i Poljske – Mateuš Moravjeck.

IzvorBeta

Najnovije

U KCCG životno ugroženo 58 kovid pacijenata

U Kliničkom centru Crne Gore trenutno se liječi 120 pacijenata sa COVID-19 infekcijom. Iz te zdravstvene ustanove saopšteno je da je 58 pacijenata životno ugroženo.

PRIPREMA ZA ŠTIMOVANJE POPISA Krivokapić razriješio dužnosti direktoricu MONSTAT-a

Vlada premijera Zdravka Krivokapića juče je, bez održane sjednice, na osnovu pribavljene saglasnosti većine članova Vlade, donijela odluku da sa dužnosti direktorice Uprave za...

Proširena stvarnost u umjetničkim djelima Internacionalnog art festivala na Cetinju

Atelje22, u sklopu aktivnosti koje se sprovode tokom RE/Shaping The City, internacionalnog umjetničkog festivala koji se održava na Cetinju od 22. juna do 1....

Damjanović: Naplaćeno 97,5 odsto poreza i doprinosa iz 2019.

Direktor Uprave prihoda i carina Aleksandar Damjanović saopštio je da je ukupna bruto naplata poreza i doprinosa od početka godine do 15. septembra na...

NEVENKI SE PRIVIĐAJU USTAŠE ”Džaba vam protesti lažni umjetnici, a stvarni nosioci slova ‘U’...

Grupa kulturnih djelatnika i građana Crne Gore okupila se juče ispred zgrade Vlade kako bi izrazili protest povodom imenovanja neočetničkog i velikosrpskog kadra u...

Najčitanije

Povezano

Milanović: Srbija nema snažnu namjeru da uđe u EU, Vučić bio ratni huškač

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović izjavio je u Njujorku da jugoistok Evrope teži članstvu u Evropskoj uniji (EU), ali smatra da nisu sve zemlje dovoljno...

Šćekić: Crna Gora ni na početku kao ekološka država

Karikaturista Goran Šćekić kazao je da su poglavlja 23 i 24 ključni izazovi na crnogorskom putu ka Evropskoj uniji (EU), jer problematika koju tretiraju...

Popa: Crna Gora je zemlja izuzetnih prirodnih ljepota, EU je uz vas

Crna Gora je zemlja izuzetnih prirodnih ljepota, ogromnih prirodnih resursa i potencijala za razvoj, kazala je šefica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Oana...

Bregu i Eskobar razgovarali o jedinstvenom tržištu Balkana

Generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju Majlinda Bregu sastala se juče u Vašingtonu sa zvaničnicima američkog State Departmenta, uključujući i novoimenovanog zamjenika pomoćnika američkog...

Komentari

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Rovca sa katunima bez struje
05.07.2021-20:50 20:50

Gospođa Merkel političar 1A. Nema tako pametne i moralne osobe u vrhu svecke politike kao sto je Angela.

Sara
05.07.2021-21:22 21:22

Stazi merkel..do septemra je tu..pa bi trebala da ide u penziju..berlinski kongres je njena licna incijativa..ZB..jesteli primijetili da uopste ne pominje Republiku CG..no uvijek ZB..ona bi nas sve ponistila..kako bi se stvorio..srpski svet..pod komandom..Hitlerovog uzora Vucica..Ova je zena sramna..mozda i vise..!