Merkel: Ozbiljno shvatamo obavezu većih izdvajanja za odbranu

Predsjednik SAD Donald Tramp kritikovao je Njemačku zbog neuspjeha da poveća trošenje na vojsku na dva odsto bruto društvenog proizvoda, koje se zahtijeva u okviru NATO-a

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da ozbiljno shvata obavezu Berlina prema saveznicima u NATO-u da dodatno poveća trošenje na vojsku.

Angela Merkel (Foto: REUTERS/Fabrizio Bensch)

Ona je tokom panel-diskusije u njemačkom gradu Štralzundu rekla da ozbiljno shvata ciljanih dva odsto i da Njemačka želi da do 2024. godine dostigne 1,5 odsto.

Merkelova je istakla da će doći do novog povećanja u budžetu, kojim će se dostići procenat od 1,4 odsto do 2020. godine, prema nedavnim predviđanjima ekonomskog rasta.

“I dalje imamo dosta posla da uradimo u narednih nekoliko godina”, kaže Merkelova i napominje da je ubijeđena da će Njemačka dostići planiranih 1,5 odsto do 2024. godine.

Predsjednik SAD Donald Tramp kritikovao je Njemačku zbog neuspjeha da poveća trošenje na vojsku na dva odsto bruto društvenog proizvoda, koje se zahtijeva u okviru NATO-a.

Ambasador SAD u Njemačkoj Ričard Grenel izjavio je u petak, 9. avgusta, da je “uvredljivo” to što se Berlin opire da potroši više novca na odbranu i što nastavlja da se oslanja na američku vojsku.

Komentari

avatar