Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da ima “dokaze” o “skandaloznim” pokušajima ruskog hakovanja usmjerenog na njenu kancelariju.

Angela Merkel (Foto: Reuters)

“Mogu iskreno da kažem da mi je zlo od toga. Svaki dan pokušavam da imam bolje odnose sa Rusijom, a sa druge strane ima tako opipljivih dokaza da su ruske snage iza toga”, rekla je kancelarka u obraćanju poslanicima Bundestaga.

Ona je govorila o sajber napadu koji je 2015. godine imao za metu istovremeno donji dom njemačkog parlamenta i njene kancelarije. Bundestag je 2015. bio žrtva sajber napada koji je pripisan ruskoj vojnoj obavještajnoj službi GRU.

Njemački mediji prenose da su hakeri paralelno sa tim sajber napadom na Bundestag došli do ličnih podataka na servisu poruka kancelarije njemačke kancelarke. Merkel je rekla da su istražitelji identifikovali jednog osumnjičenog u tom slučaju.

“I dalje ostavljamo sebi pravo da preduzmemo mjere, uključujući i protiv Rusije”, rekla je kancelarka i nazvala to “skandaloznim” činom.

Ona je dodala da se radi o “cijeloj strategiji” koju Rusija primjenjuje, uključujući iskrivljavanje činjenica. Istakla je da u tom kontekstu nije lako da se nastave pokušaji izgradnje boljih odnosa sa Moskvom.

Merkel je pomenula i ubistvo jednog Gruzijca čečenskog porijekla 2019. u Berlinu, u koje su umiješane ruske službe. Taj slučaj je pokrenuo diplomatsku krizu između Njemačke i Rusije, a dva člana ruske ambasade kojima je njemačka vlada zamerila da ne sarađuju u istrazi morali su da napuste njemačku teritoriju 4. decembra 2019.

Osumnjičeni ubica priveden je odmah poslije ubistva, ali, kako je dodala kancelarka, oni i dalje pokušavaju da pronađu njegove moguće saučesnike.

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments