Velika Britanija će morati da “snosi posljedice” od slabije ekonomske veze sa Evropskom unijom (EU) poslije završetka procesa Bregzita, upozorila je danas njemačka kancelarka Angela Merkel, pooštravajući ton pošto zastajkuju pregovori o budućim odnosima EU i Velike Britanije.

Merkel (Foto: Beta/AP)

Njemačka kancelarka je u intervjuu za nekoliko evropskih medija, rekla da će London “morati da snosi posljedice, a to je ekonomski slabija privredna veza” sa Unijom.

“Ako Velika Britanija ne želi propise koji se mogu porediti sa evropskim u pogledu životne sredine, tržišta rada ili socijalnih standarda, naši odnosi će izgubiti na intenzitetu”, dodala je Merkelova.

Velika Britanija je zvanično istupila iz članstva u EU 31. januara i trenutno pregovara s Briselom o budućim trgovinskim vezama koje će nastupiti poslije prelaznog perioda koji je dat Londonu do kraja godine.

Uprkos manjku vremena, London odbija da produži taj prelazni period od godinu dana tokom kojeg se u Velikoj Britaniji i dalje primjenjuju evropski propisi.

Zahtjev za produženje tog perioda mora da bude podnijet pre 1. jula, a od tog datuma Njemačka preuzima šestomjesečno predsjedavanje Evropskom unijom.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve