Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u ponedjeljak kako se Evropska unija nalazi pred najvećim izazovom od svog osnivanja.

foto EPA

“Suočeni smo s velikim izazovom po zdravlje građana, a suočene su sve zemlje članice. Zbog toga mora biti u interesu svih, a tako i Njemačke, da iz te krize ne izađemo oslabljeni, već snažniji”, poručila je ona, prenosi Tanjug.

Merkel je na konferenciji za novinare najavila sastanak eurogrupe u utorak, na kojem će biti razmatran prijedlog Savjeta EU-a te poručila da će Njemačkoj biti dobro okoliko koliko bude dobro Evropi.

Naglasila je da se u ovoj krizi vidjelo koliko su umrežene i isprepletane privrede te da odgovor mora biti samo više Evrope, Evropa koja je snažnija i koja bolje funkcioniše u svim njenim djelovima, a tako u svim članicama.

Izašla iz samoizolacije

Navela je da su zemlje koje su članice eurogrupe posebno povezane i da očekuje od ministara finansija prijedloge za prevazilaženje krize.

Merkel je podsjetila na postojanje kriznog instrumenta ESM, koji sadrži kreditne linije, a koje su dostupne u slučaju elementarnih nepogoda, dodajući da pandemija korona virusa to svakako jeste.

Pozdravila je prijedlog predsjednice Evropske komisije Ursule von der Layen za očuvanje radnih mjesta, navodeći da u toj sferi treba uložiti mnogo napora.

Njemačka kancelarka izašla je tokom vikenda iz samoizolacije i vratila se svojim dužnostima, nakon što su testovi na korona virus nekoliko puta bili negativni, saopštio je njen portparol.

Merkel je bila u kućnom karantinu zbog kontakta s osobom koja je bila pozitivna na testiranju na korona virus.

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments