Američki dječak Devin (13) koji je preživio stravičan napad koji je, po svemu sudeći, izvršio jedan od meksičkih kartela, skrio je šestoro braće i sestara u grmlje i onda hodao 23 kilometra kako bi pozvao pomoć.

foto EPA

Njegova sestra McKenzie (9) je, nakon što se Devin nije vraćao, i sama ostavila braću i sestre i otišla ga naći. Izgubila se putem, ali srećom, spasioci su je pronašli.

Tri žene, američko-meksičke državljanke, i njihovih šestoro djece ubijeno je u ponedjeljak kada su, sa svojih trinaestero djece, u tri automobila putovale meksičkom saveznom državom Sonora, na sjeveru te zemlje.

Putovali su na porodično vjenčanje. Napadači su ih dočekali u zasjedi kod mjesta Bavispea.

Osmoro djece preživjelo, majke i šestoro djece ubijeni

Osmoro od trinaestero njihove djece preživjelo je napad. Petero preživjelih i sami su upucani u napadu. Neki od onih koji su ubijeni stradali su od metaka, a neki su živi izgorjeli kad im je automobil, uslijed pucnjave, eksplodirao.

Svi su oni pripadnici velike porodice, odnosno zajednice poznate kao Kolonija LeBaron, koja se u Meksiko doselila prije nekoliko decenija iz SAD-a. Riječ je o mormonskoj sekti koja se odcijepila od službene mormonske crkve u prvoj polovini 20. vijeka.

Sedmomjesečna beba Faith Langford preživjela je samo zato što je njena majka Christina Langford Johnson spustila njenu sjedalicu na pod automobila. Ona je zatim izašla iz automobila podignutih ruku ne bi li privoljela napadače da prestanu pucati. No, napadači su je ubili na mjestu, kažu svjedoci.

Dječak hodao satima do porodičnog imanja

Maleni Devin je, nakon šest sati hoda, konačno došao do mjesta La Mora, gdje njegova zajednica ima svoje imanje. On nije bio ranjen u napadu.

Članovi porodice uzeli su oružje i htjeli odmah otići na mjesto napada. Na kraju su ipak odlučili pričekati pojačanje, strahujući da će i sami upasti u zasjedu i poginuti, budući da su se pucnjevi cijelu noć čuli u planinama blizu La More.

Na kraju su našli bebu Faith i ostalu djecu, 11 sati nakon napada.

Ranjena djeca prevezena su helikopterom u Phoenix, u Arizoni. Osmogodišnji Cody upucan je u nogu, 14-godišnja Kylie u stopalo, četverogodišnji Xander u leđa, a devetomjesečna Brixton u prsa.

Meksički mediji i ministar unutarnjih poslova navode da su američki mormoni napadnuti greškom, jer je kartel mislio da napada nekog drugog. Međutim, članovi ove mormonske zajednice upozoravaju da je napad mogao biti i ciljan, jer su i ranije bili meta prijetnji i napada.

Je li ih kartel napao zabunom ili ciljano?

Naime, članovi ove zajednice poznati su po tome što su se znali suprotstavljati meksičkim kartelima i upozoravati na alarmantni nivo nasilja za koji su odgovorni.

Savezna država Sonora poznata je kao bojište dva kartela koji se bore za dominaciju u unosnom krijumčarenju droge u SAD: La Linea, koja je povezana s većim kartelom Juárez, i Los Chapos, koji je pak dio kartela Sinaloa, koji je do prije nekoliko godina vodio zloglasni Joaquin Guzman El Chapo.

U napadu u ponedjeljak ubijeni su: Rhonita Maria LeBaron, njen osmomjesečni blizanci Titus i Tiana, dvoje njene djece Krystal (10) i Howard (12), Christina Langford Johnson, Dawna Ray Langford i dvoje Dawnine djece Trevor (11) i Rogan (3).

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve