Subota, 20 Avgusta, 2022
Rubrika:

Mediji u EU: Amerika uvlači nevoljnu Evropu u sukob s Kinom

Mnogi analitičari u EU ukazuju na to da SAD i Evropa u politici i političkim režimima u Rusiji i Kini vide i životno presudan sukob demokratije i autoritarnog viđenja društvenog uređenja i podjele svijeta, što prije svega Vašington smatra da je pozvan i moćan da spriječi

Dok mediji u američkoj politici naklonjeni državama Evropske unije traže da Evropa na isti način kao u slučaju Ukrajine, podnese ekonomske žrtve i pomogne Vašingtonu u podršci Tajvanu da se odupre politici Pekinga, neki komentatori u EU smatraju da Amerika u suštini Evropu protivno njenoj volji i interesima uvlači u sukob s Kinom.

Švedski dnevnik „Ekspresen“, slično listovima naročito u Poljskoj i baltičkim zemljama, povlači paralelu s podrškom Zapada Kijevu u ratu s Rusijom, i kaže da je „činjenica da se Ukrajina junački bori i da to Rusiju jako košta uz sankcije SAD i EU“, i zato traži da se tako pomogne i Tajvanu.

Mnogi analitičari u EU ukazuju na to da SAD i Evropa u politici i političkim režimima u Rusiji i Kini vide i životno presudan sukob demokratije i autoritarnog viđenja društvenog uređenja i podjele svijeta, što prije svega Vašington smatra da je pozvan i moćan da spriječi.

Ali, primjećuju da je i reagovanje Kine bilo žestoko, zasad prema Americi, pa postavljaju pitanje kako bi Evropska unija mogla, uz energetsku krizu s Rusijom, da preboli eventualne sankcije Pekinga, koji je glavni trgovinski partner Njemačke, a važno tržište i za druge članice Unije.

Hrvatski „Večernji list“ piše da „njemačka privreda ne bi mogla da preživi bez kineskog tržišta i sirovina, posebno u času inflacije i energetske krize“, a ni evropska i nemačka ekonomija ne bi opstale bez poluprovodnika i čipova koje uvoze s Tajvana.

Evropski izvještači iz Vašingtona javljaju da ni tamo u političkim elitama i institucijama zemljotresu ravan odlazak predsjednice predstavničkog doma američkog Senata Nensi Pelosi nije naišao na podijeljenu podršku, a stižu i vijesti da je Pelosi „hladnjikavo dočekana i u Seulu i Tokiju zbog onoga što je izazvala njena posjeta Tajvanu“.

To, pored ostalih, piše dopisnik francuskog lista „Mond“ iz SAD koji objašnjava da su „Japan i Južna Koreja zbog toga veoma zabrinuti jer nikako ne žele da žeste svog kineskog susjeda“.

Španski dnevnik „Vangvardija“ smatra da je „putovanje predsjednice Donjeg doma američkog senata u Tajpej bilo simbol nadmenosti te velike sile“.

Italijanski list „Korijere dela sera“ misli da „nezavisno od zdravog razuma, čovečnosti i ekonomskih interesa, nema sumnje da (kineski predsjednik) Si Đinping ne isključuje upotrebu sile“ prema Tajvanu, koji smatra dijelom svoje teritorije u sklopu politike „Jedna Kina“.

Milanski dnevnik dodaje da bi se „druga svjetska ekonomska sila Kina tad našla na udaru, ako ne baš direktne američke intervencije, a ono istih mjera kao Vladimir Putin zbog Ukrajine, a to su izolacija i sankcije… ali to bi značilo da cijeli globalizovani svijet srlja u tešku sivu zonu destabilizacije“.

Njemački portal „Jurointelidžens“ u oštrom komentaru navodi da „glupost više američkih političara koji pokušavaju da se uhvate u koštac istovremeno s Kinom i Rusijom nameće zaključak da Evropa nikako nije ista kao ona iz 19. i 20. vijeka“.

„Nije to isto kao žvakati žvakaću gumu i istovremeno hodati“, dodaje njemački portal i kaže da „njemački strategijski promašaj u Drugom svjetskom ratu nije bilo ratovanje na dva fronta, već neshvatanje da će se tvoji neprijatelji ujediniti u strategijski savez“.

„A to je upravo ono čega smo sad svjedoci… strategijski savez Kine, Rusije, djelova Afrike, kao i djelova Bliskog istoka i Latinske Amerike se polako stvara, bez obzira na to da će dugo trajati dok ne poprimi realnu moć“, zaključuje „Jurointelidžens“.

Iitalijanski list „Republika“ je mišljenja da „isto kao u slučaju Ukrajine, gdje je pravi strah Vladimira Putina ne širenje NATO, već opasnost demokratske zaraze, Tajvan predstavlja veliko zlo za Si Đinpinga, dakle preobraćanje Kine u demokratski poredak utemeljen na vladavini prava“.

Austrijski „Viner cajtung“ misli da je „preveliko svrstavanje Evrope s posjetom Amerikanke Pelosi Tajvanu udarac naporima Evropske unije da poveća svoj međunarodni upliv… a u situaciji kad bi se EU našla neminovno zajedno s SAD na brani od napad Rusije ili Kine, morala bi da može i sama nešto da kaže, ako joj strategijski suverenitet ostaje cilj“.

Irski „Ajriš independent“ upozorava da je američka politika prema Kini „igranje vatrom“ koje prijeti i „nuklearnom varnicom“ , dok uvodničar njemačkog portala „Dojče vele“ postavlja pitanje da li je putovanje Nensi Pelosi na Tajvan „važan znak ili istorijska greška“.

„Dojče vele“ zaključuje da je činjenica da je „sad prijetnja rata u vazduhu, a u pitanju su svijet i nuklearne sile, mada je Tajvan nerješiv zamrznuti sukob, pa ako zamrznuti sukob ne moze da se riješi, treba ga zamrznutog i održati“.

Najnovije

Stanić nakon pada Vlade: Svako će ovako proći ko se bude igrao sa nacionalnim...

Šef medijskog pula Socijaldemokratske partije (SDP) Mirko Stanić oglasio se na Tviteru nakon što je večeras u Skupštini izglasano nepovjerenje Vladi Dritana Abazovića. - Ko...

Demokrate: Sjutra mogu početi pregovori o formiranju Vlade na osnovu izborne volje od 30....

Kompletan sastav Predsjedništva Demokrata jednoglasno i snažno podržava odluku Kluba poslanika da glasa za nepovjerenje ovoj Vladi, saopštile su Demokrate. Predsjedništvo Demokrata ostavilo je mogućnost...

Abazović: Čestitam novu koaliciju Bečića i Đukanovića

Osjećam se jako ponosno, mislim da su mnoge stvari u Crnoj Gori jasnije, poručuje sada premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović, nakon što je...

Krivokapić: Proći će – i brzo prođe

Proći će. I brzo prođe - naveo je bivši premijer Zdravko Krivokapić na Tviteru povodom pada Vlade Dritana Abazovića. Poslanici su večeras, sa 50 glasova...

Vujović: Kakva emocija između Mandića i Abazovića – čista hemija, samo ih Vučić može...

Kakva emocija između Mandića i Abazovića, čista hemija, ocijenio je generalni sekretar Socijaldemokratske partije (SDP) Ivan Vujović komentarišući večerašnja dešavanja u Skupštini Crne Gore. “Suze čovjeku dođu...

Najčitanije

Povezano

Kina testirala dron za promjenu vremenskih prilika

Kina je razvila novi sistem bespilotnih letilica za modifikaciju vremenskih prilika, sposobnih za detekciju oblaka, kiše, vjetrova i aerosola u vazduhu na svojoj ruti...

Kina uvela sankcije pojedinim tajvanskim političarima

Kina je uvela zabranu izdavanja viza i druge sankcije pojedinim političkim ličnostima sa Tajvana, dan nakon što je ta zemlja najavila nove vojne vježbe...

Putin: Situacija u Ukrajini pokazuje da SAD nastoje da odugovlače taj sukob

Predsjednik Rusije Vladimir Putin optužio je SAD da odugovlače ukrajinski sukob i nastoje da "destabilizuju" svijet nedavnom posjetom predsjednice američkog Predstavničkog doma Nensi Pelosi...

Kina pokrenula nove vojne vježbe oko Tajvana zbog posjete američkih zvaničnika

Kineske vlasti saopštile su da su organizovale nove vojne vježbe oko Tajvana, gdje se u poseti nalazi pet američkih poslanika. Njihova posjeta događa se dvije...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve