Ponedjeljak, 15 Jula, 2024
Rubrika:

Marš mira u Dortmundu: Sjećanje na genocid u Srebrenici

Organizatori naglašavaju da se genocid u Srebrenici ne smije zaboraviti i da je, kako kažu, ''naša dužnost da se zajedno borimo za pravdu i mir''

Deseti Marš mira u Dortmundu održan je u znaku događaja koji je obilležio jednu od najtragičnijih epizoda u novijoj evropskoj istoriji. Ovaj događaj je imao za cilj ne samo slećanje na stradale, već i podizanje svijesti o važnosti borbe protiv genocida, netolerancije i mržnje.

Organizatori naglašavaju da se genocid u Srebrenici ne smije zaboraviti i da je, kako kažu, „naša dužnost da se zajedno borimo za pravdu i mir”. Na maršu su učestvovale brojne istaknute političke ličnosti koje su svojim prisustvom pokazale podršku ovoj važnoj inicijativi, piše Dojče vele.

Kulturni i vjerski predstavnici takođe igraju ključnu ulogu u ovom događaju, pružajući duhovnu i moralnu podršku svim učesnicima. Njihovo prisustvo naglašava važnost međureligijskog dijaloga i kulturne saradnje u izgradnji mira. Marš mira u Dortmundu postao je simbol zajedničke borbe za pravdu i pomirenje, podsjećajući nas na važnost očuvanja sjećanja na žrtve Srebrenice.

Okupljanje velikog broja ljudi na ovom događaju pokazuje zajedničku želju za mirom i pomirenjem, te odavanje počasti onima koji su izgubili živote u Srebrenici. Marš mira u Dortmundu predstavlja ne samo sjećanje na prošlost, već i nadu za bolju budućnost. Svojim prisustvom i aktivnim učešćem, učesnici šalju poruku da je borba protiv mržnje i nasilja stalna i da zajedno možemo izgraditi svijet u kojem se ovakve tragedije nikada više neće ponoviti.

Nakon ovog Marša mira, počinju pripreme za obilježavanje 30-te godišnjice genocida u Srebrenici i po svemu sudeći centralne komemoracije koja bi trebalo da bude održana u Berlinu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve