Četvrtak, 25 Jula, 2024
Rubrika:

Mark Rute novi generalni sekretar NATO

Dužnost će preuzeti 2. oktobra, samo mjesec dana prije američkih izbora, koji će oblikovati sudbinu ove vojne alijanse koja služi kao najuspješnija brana Istočne Evrope od agresije Rusije, ocjenjuje Politiko

Odlazeći holandski premijer Mark Rute biće sljedeći generalni sekretar NATO, nakon što su se sve 32 članice alijanse složile da on naslijedi Jensa Stoltenberga, piše Politiko.

Nakon podrške ode Mađarske i Slovačke u utorak, Rumunija je potvrdila danas da će glasati za Rutea, nakon što je rumunski predsjednik Klaus Johanis povukao svoju kandidaturu za šefa NATO.

Tokom sastanka Vrhovnog savjeta nacionalne odbrane, Johanis je kazao da je obavijestio NATO saveznike o povlačenju svoje kandidature.

Rute dolazi, kako navodi Politiko, na čelo NATO u kritičnim vremenima.

Dužnost će preuzeti 2. oktobra, samo mjesec dana prije američkih izbora, koji će oblikovati sudbinu ove vojne alijanse koja služi kao najuspješnija brana Istočne Evrope od agresije Rusije, ocjenjuje Politiko.

Bivši američki predsjednik i sadašnji kandidat republikanaca za predsjedničke izbore obećao je da će ostati u NATO, ali je zaprijetio da će ukinuti američku pomoć Ukrajini ako bude reizabran.

Rute je od prošlog novembra bio u kampanji za novog šefa NATO.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve