Utorak, 6 Juna, 2023
Rubrika:

Makron želi da reforma penzionog sistema bude sprovedena uprkos svemu

Francuzi i dio opozicije su ogorčeni jer reforma predviđa i pomjeranje starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine

Predsjednik Francuske Emanuel Makron izjavio je da bi reforma penzionog sistema trebalo da bude sprovedena do kraja godine iako je omražena u narodu i da je spreman da bude nepopularan zbog toga.

Makron je u intervjuu francuskim televizijama TF1 i Frans 2 rekao da je reforma neophodna i da je ne sprovodi iz zadovoljstva.

– Ja ne tražim da ponovo budem izabran. Između anketa o popularnosti i opšteg interesa zemlje, biram interes zemlje – rekao je Makron i dodao da je spreman zbog toga da bude nepopularan.

Prema njegovim riječima, ne postoji drugo rješenje nego raditi više.

Francuzi i dio opozicije su ogorčeni jer reforma predviđa i pomjeranje starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine.

Makron je u utorak odbacio rekonstrukciju vlade, raspuštanje parlamenta i raspisivanje referenduma o reformi penzionog sistema.

Francuski predsjednik je rekao da ima povjerenje u premijerku Elizabet Born koja je nedavno iskoristila ustavno pravo za donošenje zakona o reformi bez glasanja u Parlamentu gdje su joj se pooslanici usprotivili.

Zbog toga su poslanici opozicije podnijeli dva prijedloga za izgasavanje nepovjerenja Vladi, ali to nije prošlo u Parlamentu. To se i očekivali jer Makronova koalicija ima relativnu većinu i za zakon je imala podršku nekih opozicionih stranaka, među kojima je tradicionalna desničarska stranka Republikanci.

Makronov intervju je očekivan od januara, kada su pokrenuti protesti i štrajkovi protiv reforme penzionog sistema. Na nekim protestima je bilo fizičkih sukoba.

Štrajkovi i blokade su i danas, posebno u naftnom sektoru, a za sjutra su ponovo najavljeni protesti širom Francuske.

Makron je danas osudio „cinizam“ nekih velikih kompanija koje su ostvarile velike neočekivane zarade, i od njih tražio da taj novac daju radnicima koji su doprinijeli toj zaradi firmi.

Najavio je da će s Vladom raditi na uvođenju „izuzetnog doprinosa“ za zaposlene u firmama koje dobro zarađuju i ne dijele taj novac radnicima.

Sindikati koji organizuju proteste rekli su poslije Makronovog intervjua da su razočarani i da je predsjednik Francuske pokazao „prezir prema milionama demonstrantama“.

Lider radikalne ljevice Žan-Lik Melanšon ocijenio je da je Makron ponovo pokazao „prezir i aroganciju“.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve