Poslije Njemačke, SAD, Evropske unije i Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja (G7), predsjednik Francuske Emanuel Makron zatražio je danas od ruskog kolege Vladimira Putina objašnjenja o Alekseju Navaljnom i osudio trovanje protivnika Kremlja kao pokušaj ubistva.

 Foto: Beta/AP

Makron je od Putina zatražio da bez odlaganja bude rasvetljen slučaj “pokušaja ubistva” Navaljnog, saopštila je Jelisejska palata i dodala da je francuski predsjednik označio trovanje kao “pokušaj ubistva”.

“Neophodno je objašnjenje Rusije u sklopu transparentne i vjerodostojne istrage”, rekao je Makron u telefonskom razgovoru sa Putinom i dodao da Francuska dijeli zaključke nekoliko evropskih partnera prema kojima je Navaljni otrovan neurotoksičnim agensom – novičok.

Do sada se Francuska o slučaju Navaljnog samo izjasnila u sklopu G7 i EU i to na nivou Ministarstva spoljnih poslova.

Taj slučaj predstavlja udarac za francusko-ruske odnose, pošto je Makron dolaskom na vlast 2017. pokušao da oživi te odnose uprkos negodovanju nekih evropskih zemalja.

Navaljni, veliki kritičar Kremlja, koji je objelodanio korupciju u vrhu države, primljen je 20. avgusta na reanimaciju u bolnicu u Omsku nakon što mu je pozlilo. On je dva dana kasnije prebačen u Njemačku gde su ljekari zaključili da je otrovan novičokom, koji potiče iz sovjetske ere.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve