Petak, 9 Decembra, 2022
Rubrika:

Madrid i još sedam pokrajina proglašeni zonama katastrofe

Madridski gradonačelnik Hose Luis Martines-Almeida je prošle nedjelje rekao da šteta u glavnom gradu Španije iznosi skoro 1,4 milijarde eura

Španska vlada proglasila je danas Madrid i još sedam pokrajina “zonama katastrofe” nakon što je sniježna oluja Filomena prije 10 dana nanijela tim područjima veliku materijalnu štetu.

Madridski gradonačelnik Hose Luis Martines-Almeida je prošle nedjelje rekao da šteta u glavnom gradu Španije iznosi skoro 1,4 milijarde eura i zatražio da ga centralna vlada proglasi zonom katastrofe, što je vlada i učinila, prenosi Tanjug.

To znači da bi Madrid trebalo da iz državnog budžeta dobije finansijsku pomoć za obnovu materijalne štete koja je najveća u parkovima, u kojima je dosta drveća polomljeno.

Tokom vikenda 8. i 9. januara snijeg je padao 33 sata bez prestanka, a pored Madrida veoma je bila pogođena susjedna Kastilja i Leon u centralnoj Španiji, a zone katastrofe obuhvataju i Kastilju la Manču, Navaru, Andaluziju, Asturiju, Aragon te la Riohu, navodi Hina.

Gradonačelnik Madrida rekao je na lokalnoj televiziji da je od snijega i leda očišćeno 92 odsto grada, a pozvao je i stanovnike da ne koriste automobile zbog čega je do srijede besplatna vožnja gradskim autobusima.

Nakon što je oluja Filomena protutnjala centralnim i sjeveroistočnim delom Španije, još su zatvorena 123 puta širom zemlje.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve