Ponedjeljak, 25 Septembra, 2023
Rubrika:

Mađari neće tako lako pustiti Švedsku u NATO; Sijarto poručio: Ponižavali su naš narod

Poručio je i kako su švedski političari o mađarskom narodu govorili na ponižavajući način

Ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Sijarto govorio je za medije u ovoj državi o tome da li država u bližoj budućnosti planira odobriti ulazak Švedske u NATO.

Sijarto je obavio razgovor i sa novim turskim ministrom vanjskih poslova Hakanom Fidanom, a jedna od tema razgovora bila je upravo i članstvo Švedske u NATO-u s obzirom na to da su Mađarska i Turska ostale posljednje države koje nisu ratifikovale članstvo ove države u vojnopolitičkoj alijansi.

Nakon sastanka Sijarto je govorio o detaljima razgovora te se naročito osvrnuo na temu ulaska Švedske u NATO.

“Bilo bi lijepo da smo to mogli učiniti do sada. To bi značilo da posljednjih godina švedski političari ne bi davali izjave bez poštovanja i sve vrste neosnovanih optužbi na račun Mađarske”, rekao je Sijarto.

Poručio je i kako su švedski političari o mađarskom narodu govorili na ponižavajući način.

“Dovođenje u pitanje kvaliteta mađarske demokratije također znači da se dovodi u pitanje zrelost mađarskog naroda i to da li može da odlučuje o sopstvenoj budućnosti”, rekao je mađarski šef diplomatije.

Ističe i kako su izjave švedskih političara prema Mađarskoj nepoštene.

“Da nije bilo ovih nepoštenih izjava švedskih političara, parlament bi lakše donio odluku o glasanju. Stoga će zastupnici razmotriti kada će doći do toga da se na dnevni red stavi i glasanje o ratifikaciji članstva Švedske u NATO-u”, zaključio je Sijarto.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve