Avion F-18 pokušao je da se približi avionu ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua nad vodama Baltičkog mora, ali ga je u tome spriječio ruski “Suhoj-27”, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane. Zvaničnik NATO je naveo da su avioni poslati kako bi identifikovali rusku letjelicu.

Foto: AP/Russian Defense Ministry Press Service

Avion u kom se nalazio Sergej Šojgu letio je iz Kalinjingrada za Moskvu uz pratnju dva “Su-27”.

Sa Šojguom je bio i dopisnik agencije TASS, koji je javio da su ruski borbeni avioni primorali F-18 da se udalji. Na snimku objavljenom na ruskim televizijama po Šojguovom povratku u Moskvu, vidi se manevar ruskog Su-27 koji je otjerao borbeni avion F-18 koji je letio blizu ministrovog aviona.

Neimenovani zvaničnik NATO-a kazao je da su avioni tog saveza poslati kako bi identifikovali ruski avion koji je prišao blizu vazdušnog prostora saveznika. On je rekao da je ruski avion, kojeg je pratio barem jedan bombarder, praćen iznad Baltičkog mora. Neimenovani zvaničnik je naglasio da su se avioni NATO poslije identifikovanja ruske letjelice vratili u bazu.

Sličan incident dogodio se 2017. godine, kada se poljski lovac F-16 približio Šojguovom avionu iznad Baltičkog mora, ali ga je ruski mlaznjak otjerao.

Posljednjih godina su česti susreti između ruskih i NATO aviona, jer su obe strane povećale vojnu patrolu usljed sve većih tenzija.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve