Kandidat podržan od nekoliko opozicionih stranaka Gergelji Karačonji izabran je za gradonačelnika Budimpešte na  jučerašnjim lokalnim izborima u Mađarskoj.

Karačonji je pobijedio aktuelnog prvog čovjeka glavnog grada, kandidata vladajuće stranke Fides premijera Viktora Orbana.

Poslije 74 odsto prebrojanih glasova na izborima u Budimpešti, Karačonji ima 50,1 odsto glasova, a kandidat Fidesa Ištvan Tarloš 44,8 odsto, navode lokalni mediji i dodaju da je dosadašnji gradonačelnik pozvao rivala i čestitao mu na pobjedi.

Prema projekcijama, opozicione stranke bi trebalo da pobijede u desetak od 23 najveća grada, dok su na lokalnim izborima 2014. godine pobijedile u svega tri.

Izlaznost je bila oko 50 odsto, što je jedan od najvećih odziva birača na lokalnim izborima u Mađarskoj od obnove demokratije 1990.

Analitičari očekuju da Orban koji je vodio Fides do ubjedljivih pobjeda na svim parlamentarnim izborima od 2010. godine, uprkos današnjim razočaravajućim rezultatima, nastavi s tvrdim stilom koji uključuje antimigrantske politike, sve veću dominaciju nad medijima i koncentraciju vlasti oko kabineta premijera.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve