Ponedjeljak, 22 Jula, 2024
Rubrika:

Litvanija: Predsjednik pomilovao dvojicu Rusa optuženih za špijunažu

Litvanski predsjednik Gitanas Nauseda pomiliovao je dvojicu Rusa osuđenih 2017. za špijunažu, navodi se u zvaničnom saopštenju, a tim pomilovanjem se otvaraju vrata za moguću razmjenu špijuna sa Moskvom

Litvanski predsjednik Gitanas Nauseda pomiliovao je dvojicu Rusa osuđenih 2017. za špijunažu, navodi se u zvaničnom saopštenju, a tim pomilovanjem se otvaraju vrata za moguću razmjenu špijuna sa Moskvom.

Gitanas Nauseda

Prema litvanskim medijima, koji se pozivaju na anonimne izvore, dvojica Rusa Nikolaj Filipčenko i Sergej Mojsejenko bi mogli biti razmijenjeni za dvojicu Litvanaca Jevgenija Mataitisa i Aristidasa Tamosaitisa i Norvežanina Frode Berga, koji su osuđeni u Rusiji za špijunažu.

U ukazu koji je potpisao Nauseda navodi se da su Rusi pomilovani prema novom zakonu koji se odnosi na razmjenu zatvorenika.

U službi litvanskog predsjednika nisu željeli da daju komentare navodeći da će uskoro odgovoriti na pitanja, prenosi Frans pres.

Prema litvanskim zvaničnicima, Filipčenko je radio za rusku službu FSB i pokušao da regrutuje važne litvanske zvaničnike. Osuđen je na deset godina zatvora i nije uložio žalbu na presudu.

Mojsejenko je bio osuđen na deset i po godina zatvora zbog regrutovanja litvanskog kapetana u službi u važnoj vazdušnoj vojnoj bazi u Siauliaju. On se izjasnio da nije kriv.

Dvoje litvanskih državljana takođe je osuđeno, 2016. godine, zbog prenošenja vojnih tajni ruskoj obavještajnoj službi.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve