Pedesetak svjetskih lidera pozvalo je danas na veću saradnju u svijetu nakon pandemije, na skupu UN o finansiranju razvoja kojem nijesu prisustvovali SAD, Kina i Rusija.

Foto: EPA PHOTO/EPA/JASON SZENES

Cilj bi trebalo da bude da se “niko ne ostavi”, istakao je u video snimku šef italijanske vlade Đuzepe Konte na događaju čiji su suorganizatori Kanada i Jamajka.

Južnoafrički predsjednik Siril Ramafoza je rekao da je potrebno biti inovativan i da se “razmišlja izvan uobičajenih okvira”.

Ciljevi održivog razvoja za 2030. godinu su “ključni više nego ikada ranije”, rekla je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

“Moramo da radimo i borimo se zajedno”, dodala je ona.

Više lidera poput njemačke kancelarke Angele Merkel i predsjednika Francuske Emanuela Makrona ocijenilo je da bi aktuelna kriza mogla da bude prilika za razvoj izdržljivije ekonomije, promovišući posebno borbu protiv globalnog zagrijavanja.

Makron je istakao da se “saradnja nameće” za “zdravlje za svih”, za “podršku najosjetljivijim zemljama”, uglavnom u Africi, i za akcije favorizovanja životne sredine i biodiverziteta.

Svijetom nakon pandemije treba da dominira “solidarnost, a ne profit”, ocijenio je predsjednik Kostarike Karlos Alvarado Kesada, dok britanski premijer Boris Džonson očekuje elan za “bolju obnovu”.

Britanski premijer se založio za prekograničnu saradnju kako bi se izbjegla nova pandemija i svijet vratio na pravi put.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve