Međunarodno priznata vlada Libije saopštila je da je 21 osoba poginula i da je 27 ranjeno u sukobima blizu Tripolija.

Foto: Abdullah Doma/AFP/Getty Images

Ujedinjene nacije su prethodno pozvale na dvočasovno primirje kako bi žrtve i civili mogli da budu evakuisani, prenosi BBC.

Pobunjeničke snage na čelu s komandantom Kalifom Haftarom, koje kontrolišu istočni dio Libije, pokrenule su u četvrtak ofanzivu u namjeri da osvoje Tripoli.

Premijer međunarodno priznate vlade sa sjedištem u Tripoliju Fajez Al-Saradž optužio je Haftara za pokušaj državnog udara i upozorio da će pobunjenicima biti pružen snažan otpor.

Među stradalima je doktor Crvenog krsta, ubijen juče, dok su Haftarove snage saopštile da su izgubile 14 boraca.

Libija je utonula u nestabilnost 2011. godine poslije svrgavanja i ubistva dugogodišnjeg lidera Moamera Gadafija, a zemljom upravljaju dvije vlade, Haftarova i Al-Saradžova.

Haftar je danas rekao da su njegove snage izvele prvi vazdušni napad u okolini Tripolija, u blizini sjedišta Al-Saradžove vlade. Snage međunarodno priznate libijske vlade saopštile su danas da će pokrenuti kontra-ofanzivu kako bi “očistile sve gradove” od snaga Kalife Haftara, komandanta samoproglašene Libijske nacionalne vojske.

Portparol oružanih snaga Muhamed Gnunu izjavio je da će operacija “Vulkan gnijeva” omogućiti “čišćenje svih gradova od agresora i nezakonitih snaga”.

Zbog pogoršanja bezbjednosne situacije, međunarodne snage su počele da evakuišu svoje osoblje iz Libije, navodi BBC.

SAD su danas saopštile da su privremeno povukle deo svojih snaga iz Libije zbog “bezbjednosnih uslova na terenu”.

Američki vojnici su prethodnih godina u Libiji pomagali lokalnim snagama u borbi protiv ekstremista Islamske države i Al Kaide, i štitili diplomatske objekte.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve