Srijeda, 1 Februara, 2023
Rubrika:

Liban: Neuspio peti pokušaj izbora predsjednika države

Naredna sednica parlamenta zakazana je za 17. novembar

Poslanici parlamenta Libana nijesu uspjeli ni na današnjoj, petoj, izbornoj sjednici da izaberu predsjednika republike, nasljednika Mišela Auna, čiji mandat istekao 31. oktobra.

U toj zemlji suočenoj sa dubokom ekonomskom krizom nastavlja se i politički zastoj jer je parlament podijeljen između pristalica moćnog proiranskog Hezbolaha i njihovih protivnika, a niko nema jasnu većinu.

Kandidat protivnika Hezbolaha Mišel Muavad, sin bivšeg predsjednika Renea Muavada, od poslanika je dobio 44 glasa, upola manje od neophodnog broja glasova za izbor u prvom krugu – 86.

Hezbolah odbija njegovu kandidaturu jer ga smatra bliskim SAD i poziva da se nađe kompromis.

„Nijedna strana ne može da nametne kandidata. Moramo postići kompromis i dogovoriti se o kandidatu koga svi prihvataju”, rekao je Frans presu potpredsjednik parlamanta Elias Bu Sab uoči današnje sjednice.

Naredna sednica parlamenta zakazana je za 17. novembar.

Zbog političkih razlika izbor predsjednika Libana mogao bi trajati mjesecima.

Mišel Aun je izabran 2016. godine, a prije toga 29 mjeseci nije bilo predsjednika, iako je bilo više desetina pokušaja izbora i nastojanja da se postigne konsenzus o kandidatu.

Od 2019. godine Liban parališe ekonomska kriza, jedna od najgorih u svijetu od sredine 19. vijeka, po ocjeni Svjetske banke. Kriza je obilježana vrtoglavim rastom cijena, istorijskim padom vrijednosti nacionalne valute i siromašenjem stanovnika bez presedana, te ozbiljnim nestašicama.

Od 1. novembra zemlju predvodi vlada u ostavci, zadužena samo za svakodnevne poslove, a nesposobna da donosi važne odluke.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve