Libanski mandatar Mustafa Adib podnio je danas ostavku zbog političke blokade oko formiranja vlade gotovo mjesec dana od kada je imenovan na tu dužnost.

FOTO Rojters

Adib je trebalo da formira novu vladu da zamijeni vladu koja je podnijela ostavku poslije ogromne eksplozije u bejrutskoj luci 4. avgusta.

“Izvinjavam se što ne mogu da sprovedem zadatak da formiram vladu”, rekao je Mustafa Adib u televizijskom obraćanju poslije dugih pregovora o formiranju vladajućeg tima koji bi odobrile različite rivalske političke snage u zemlji.

Njegova objava zadaje udarac naporima francuskog predsjednika Emanuela Makrona da prekine opasnu blokadu u zemlji pogođenoj krizom.

Makron je vršio pritisak na libanske političare da formiraju kabinet sastavljen od nezavisnih stručnjaka koji mogu da rade na sprovođenju hitnih reformi da izvuku Liban iz razorne ekonomske i finansijske krize dodatno pogoršane eksplozijom u bejrutskoj luci 4. avgusta.

Međutim, Adibovi napori su naišli na brojne prepreke kada su glavne šiitske grupe u zemlji Hezbolah i Amal insistirale na tome da zadrže ključno ministarstvo finansija.

Njihovo insistiranje se pojavilo kada su SAD uvele sankcije dvojici visokih političara bliskih Hezbolahu uključujući i bivšeg ministra finansija.

Te dvije grupe takođe insistiraju na tome da se imenuji šiitski ministri u novom kabinetu i protivili su se načinu na koji je Adib formirao vladu bez konsultacija sa njima.

Adib je objavio odluku da se povuče sa mjesta mandatara poslije današnjeg sastanka sa predsjednikom Mišelom Aunom.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve