Ponedjeljak, 6 Februara, 2023
Rubrika:

Ledeni brijeg dva puta veći od Njujorka odlomio se od Antarktika

Brijeg se odlomio između 7 i 8 sati po lokalnom vremenu tokom proljetne plime. Pukotine su se prirodno razvijale, a brijeg se odlomio onda kada se pukotina proširila preko cijele ledene površine poznate kao Chasm-1

Ogromni ledeni brijeg, dva puta veći od Njujorka se 22. januara odlomio od 150 metara debele ledene površine Brunt Ice na Antarktiku. To se desilo nakon što su se posljednjih godina formirale pukotine, objavio Britanski institut za istraživanje Antarktika (BAS).

Brijeg se odlomio između 7 i 8 sati po lokalnom vremenu tokom proljetne plime. Pukotine su se prirodno razvijale, a brijeg se odlomio onda kada se pukotina proširila preko cijele ledene površine poznate kao Chasm-1.

Riječ je o brijegu s površinom od 1.550 kvadratnih kilometara. Poređenja radi, površina Nujorka, koji je najnaseljeniji grad u Sjedinjenim Američkim Državama, iznosi 770 kilometara kvadratnih. Naravno, šire područje Njujorka je znatno veće.

Naučnici su očekivali da će se ledeni brijeg odlomiti. BAS-ovi glaciolozi (naučnici koji se bave geologijom, klimatologijom, meteorologijom i drugim naukama) su godinama pratili razvoj situacije.

Uprkos tome što su klimatske promjene stvarni rastući problem koje utiče na cijeli svijet, glaciolozi tvrde da nisu povezane s ovim slučajem. Glaciolog Dominik Hodgson je istakao da je riječ o prirodnom procesu koji nije povezan s klimatskim promjenama.

Odlomljeni ledeni brijeg će plutati, a američka agencija za istraživanje snijega i leda daće mu ime, piše list Jerusalem Post.

Izvorklix.ba

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve