Petak, 9 Juna, 2023
Rubrika:

Ledeni Armagedon stiže u Evropu

Prva na udaru je Velika Britanija, u kojoj su temperature tokom proteklih dana u ozbiljnom padu, a procjenjuje se da će da će u naredna dva dana pasti rekordne količine snijega

Sniježna oluja “ledeni armagedon”, koja je tokom prethodnih mjeseci paralisala Sjedinjene Države i Kanadu, sada stiže u i Evropu. Prva na udaru je Velika Britanija, u kojoj su temperature tokom proteklih dana u ozbiljnom padu, a procjenjuje se da će da će u naredna dva dana pasti rekordne količine snijega.

Naime, državni hidrometeorološki zavod Velike Britanije najavio je da se očekuje da na teritoriji ostrvske države padne više od 38 centimetara snijega.

Više od 100 škola širom Velsa je zatvoreno već sada, a otkazano je najmanje 27 letova sa aerodroma u Bristolu.

Zbog toga su izdata upozorenja za dalje moguće izmjene u drumskom i vazdušnom saobraćaju, a očekuje se i da neki ruralni krajevi ostanu bez struje.

Prognozira se da će najgore proći centralna Engleska, u kojoj se očekuje da građani ostanu bez interneta i svih ostalih kanala komunikacije.

Skaj njuz piše da meteorolozi predviđaju da bi u Jorkširu na sjeveru Engleske snijeg mogao da pada i 31 sat bez prestanka.

Temperatura izmjerena u utorak uveče, u selu Kinbrejs na sjeveru Škotske u utorak uveče, kada je izmjereno -15,4 stepeni Celzijusa, najniža je ovogodišnja, a očekuje se da će nastaviti da pada.

I dok na jugu Engleske pada snijeg kao posljedica hladnog fronta, na obali Sjevernog mora, tj. na istoku Engleske očekuje se „morski efekat snega“. On nastaje tako što ledena vazdušna masa premeštanjem preko toplije površine Sjevernog mora postane bogata vodenom parom i donese snijeg engleskoj obali Sjevernog mora. Na ovom području očekuje se od dva do pet centimetara snijega.

Ovim povodom se oglasila i portparolka engleskog hidrometeorološkog zavoda Nikol Maksej koja je rekla da se Engleskoj sa sjevera približava „arktički morski vazduh“ i da je on taj koji će prouzrokovati sniježno nevrijeme koje će do kraja nedjelje proširiti na teritoriju cijele zemlje.

Agencija za zdravstvenu bezbjednost Velike Britanije izdala je upozorenje o hladnom vremenu trećeg nivoa, što znači da će biti kontaktirani ranjivi i visokorizični ljudi, a zdravstvene službe očekuju naglo povećanje potražnje za njegom.

Savjetuju zagrijevanje domova na najmanje 18 stepeni Celzijusa, posebno za one koji su nepokretni, imaju dugotrajnu bolest ili su stariji od 65 godina.

Zbog toga su, dvije elektrane na ugalj ponovo su počele da proizvode struju, iako su prestale sa radom prije svega nekoliko dana.

Ono što posebno zabrinjava jeste to što meteorolozi nisu sigurni u procjenama i ne mogu da garantuju da se ovaj ledeni talas neće proširiti na ostatak Evrope. Takođe, zahlađenje sa snijegom iz Britanije i Skandinavije već se proširilo i do sjevera Njemačke i Poljske, a uz obilni snijeg temperature su opale ispod nula stepeni.

„Ciklon bomba“ u decembru paralisala SAD

Inače, „arktički morski vazduh“, koji je sada stigao u Britaniji, u decembru je „posjetio“ SAD. Tamošnji meteorolozi su ovoj sniježnoj oluji dali naziv koji vjerno dočarava njenu razornu moć – „ciklon bomba“.

Ciklonalna (ciklonska) bomba ili ciklon-bomba je izraz koji se koristi za oluju koja se brzo pojačava, pri čemu dolazi do naglog pada pritiska vazduha – najmanje 24 milibara u 24 sata. Osim vrlo niskih, ponegdje i ekstremnih temperatura, ciklonske bombe donose snažne vjetrove i oluje.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve