Ponedjeljak, 5 Juna, 2023
Rubrika:

Lavrentjev: Rusija neće dozvoliti sukob turskih i sirijskih snaga

"To bi jednostavno bilo neprihvatljivo ... i zato to, naravno, nećemo dozvoliti", rekao je specijalni izaslanik Moskve za Siriju Aleksandar Lavrentjev, prenosi BBC

Rusija je saopštila da neće dozvoliti sukobe između turskih i sirijskih snaga, dok se vojna ofanziva Turske na sjeveru Sirije nastavlja. “To bi jednostavno bilo neprihvatljivo … i zato to, naravno, nećemo dozvoliti”, rekao je specijalni izaslanik Moskve za Siriju Aleksandar Lavrentjev, prenosi BBC.

Foto: AFP/DELIL SOULEIMAN

Povlačenje američkih trupa iz regiona, najavljeno prošle nedjelje, dalo je Turskoj “zeleno svijetlo”, kažu kritičari. Rusija je ključni vojni saveznik sirijskog lidera Bašara al-Asada.

Lavrentjev je tokom posjete Ujedinjenim Arapskim Emiratima opisao ofanzivu Turske kao “neprihvatljivu”. Rekao je da su turski i sirijski zvaničnici bili u kontaktu kako bi izbjegli bilo kakav sukob. A rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da njegove snage, koje su u Siriji raspoređene od 2015., patroliraju duž “linije kontakta” sirijskih i turskih snaga.

Turska je u sredu, 9. oktobra, započela novu vojnu akciju pod nazivom “Operacija mirno proljeće”, koja je započeta vazdušnim napadima na položaje kurdskih snaga.

Ankara tvrdi da je cilj operacije da se stvori tampon zona u pograničnom području, da bi se tu smjestile sirijske izbjeglice koje se nalaze u Turskoj.

Administracija kurdskih vlasti u sjevernoj Siriji saopštila je u nedjelju, 13. oktobra, da su vlasti u Damasku pristale da pošalju vojsku na granicu sa Turskom kako bi pomogle Kurdima da se odbrane od turske ofanzive, započete u srijedu, 9. oktobra.

Kurdi su zauzvrat obećali da će kontrolu nad gradovima na granici prepustiti Damasku, uključujući poluautonomne gradove Manbidž i Kobani.

Sirijska televizija “El ikbarija” javila je ranije da su se snage koje se bore na strani sirijskog predsjednika Bašara el Asada rasporedile unutar grada Manbidž na sjeveru Sirije.

IzvorRSE

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve