Nova predsjednica Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard založila se danas za inovacije i investicije u Evropi kao odgovor na ekonomske i klimatske izazove.

Kristin Lagard (Foto: REUTERS/Jacky Naegelen)

Ukoliko evropske zemlje budu “podsticale rast i investirale u produktivne sektore ekonomije” one će podržati tražnju a istovremeno obezbijediti da im se dugoročno održi konkurentnost, rekla je Lagard na bankarskom kongresu.

Lagard koja je preuzela dužnost na čelu Evropske centralne banke 1. novembra zamjenjujući Marija Dragija, istakla je koliko je fleksibilna monetarna politika ECB bila odlučujući faktor za unutrašnju tražnju za vrijeme oporavka evrozone.

“Međutim, jasno je da monetarna politika može da postigne svoj cilj (inflacija) brže ukoliko druge politike podrže rast”, rekla je Lagard.

Po njenom mišljenju, nacionalne budžetske politike su ključni element ne samo po obimu javnih rashoda nego i prema njihovom sastavu i treba da podstiču investicije ka zajedničkoj budućnosti koja će biti produktivinija, više digitalna i više zelena, rekla je ona.

Lagard je ukazala da su zemlje evrozone bile sporije u iskorišćavanju inovacija i digitalne ere nego druge privrede kao što su SAD.

Lagard je najavila da uskoro predstoji revizija strategije ECB, a da će nastaviti da se prate efekti politike jeftinog novca radi podržavanja rasta i cijena.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve