Lider Narodne partije Austrije (OVP) Sebastijan Kurc rekao je danas da svom nekadašnjem koalicionom kolegi Hajnc-Kristijanu Štraheu, poslije “afere Ibica”, ne bi savjetovao povratak u politiku.

Kurc je, za radio “Oe3 “, dodao da je, međutim, to odluka koju mora sam Štrahe ij.

Štrahe je bio prinuđen da podnese ostavku na sve političke funkcije, a tako i mjesto vicekancelara u vladi pod Kurcom, nakon što su objavljeni video snimci od prije dvije godine na kojima obećava jednoj navodnoj nećaki ruskog milijardera državne poslove za finansijsku podršku njegovoj stranci.

Kurc je prenio da je, nakon pojavljivanja snimaka sa Ibice, imao “emocionalni razgovor” sa Štraheom.

“Cijela situacije je bila veoma teška”, dodao je on.

Kurc je ukazao da je od tada sebi više put postavio pitanje da li je morao sve znati, ali je došao do zaključka da nije mogao sve znati o svom koalicionom partneru.

“Video nas je u ptopunosti uništio. Bio je šok za nas i osećali smo se potpuno nerealno”, objasnio je dalje dodajući da je bio veoma razočaran jer je time uništen rad cijele vlade.

Kaže da ga čini žalosnim što trenutno kruze razne teorije zavjere.

„Pojedini idu čak tako daleko da falsifikuju mejlove“, rekao je on u vezi mejlova kojima je pokušano da mu se podmetne da je znao dugo prije objavljivanja o snimcima sa Ibice.

Upitan za mogućnost nove koalicije sa Slobodarskom partijom (FPO), čiji je lider bio Štrahe, Kurc je ukazao da ima osjećaj da dijelovi te stranke nisu naučili ispravne lekcije iz cele afere.

“Vidjećemo koji će deo da se nametne u FPO”, poručio je on.

Što se tiče izglasavanja nepovjerenja njegovoj vladi, nakon kraha koalicije sa FPO, Kurc je kazao da ga nije iznenadio zahtjev Socijaldemokratske partije (SPO).

“Međutim iznenadilo me što su izglasali nepovjerenje cijeloj vladi. U prelaznoj vladi bilo je nestranačkih eksperata koji su želeli služiti svojoj zemlji”, objasnio je on dodajući da je motiv za izglasavanje nepovjerenja vladi bila “osveta”.

To što je ušao u istorisjek anale kao prvi kancelar koji je skinut sa vlasti izglasavanjem nepovjerenja mu ne smeta.

“Knjige istorije još nisu napisane”, dodao je on.

 

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve