Austrijski vođa konzervativaca Sebastijan Kurc tvrdi da su ga lažnim e-mailovima pokušali uvući u video skandal zbog kojeg je ostavku podnio lider desničarske Slobodarske stranke Hajnc-Kristijan Štrahe (FPO) i srušio njihovu koalicionu vladu.

Foto: EPA

Štrahe je podnio ostavku prošlog mjeseca nakon što su njemački mediji objavili tajni snimak s večere 2017. godine na Ibici, gdje je upoznao ženu koja se predstavljala kao nećakinja ruskog oligarha i nudio joj prednost pri dodjeli državnih ugovora.

Kurc je raspustio koaliciju i pokušao da ostane na čelu manjinske vlade, ali mu parlament nije izglasao povjerenje objasnivši da i Kurc treba da preuzme dio odgovornosti zbog posljedica skandala, s obzirom da je vratio na vlast krajnju desnicu.

Kurc je rekao da je jedna austrijska medijska kuća primila kopije elektronske pošte koju je navodno razmijenio s bliskim saveznikom u njegovoj Austrijskoj narodnoj stranci desnog centra, Gernotom Blumelom, a koji ih povezuju sa skandalom.

“Istraga stranke i nezavisne kompanije pokazala je da su e-mailovi lažni. Ovo je pokušaj klevete. To je pokušaj da se Narodna stranka uvuče u skandal, konkretno da uvuku Gernota Blumela i mene. E-mailovi su prevara iako su razrađeni i djelimično dobro izvedeni”, rekao je Kurc, ali odbio da komentariše sadržaj tih poruka, navodno iz februara prošle godine.

Nije poznato ko stoji iza e-mailova, rekao je Kurc, koji se nada povratku na vlast nakon parlamentarnih izbora koji bi trebalo da se održe 29. septembra.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve