Princ od Velsa i vojvotkinja od Kornvola posjetili su Kubu, što je prva zvanična posjeta članova kraljevske porodice toj zemlji, javlja BBC.

Posjeta je dio napora Velike Britanije da uspostavi bolje veze sa tom državom.

Par je pristustvovao polaganju vijenca kubanskom narodnom heroju, esejisti i pjesniku Hose Martiju. U okviru posjete, zakazana je zvanična večera sa predsjednikom države.

Princu i vojvotkinji na Kubi će se pridružiti Lord Ahmad, ministar za Komonvelt, koji će predstavljati britansku vladu.Njegovo prisustvo govori koliko je britanskoj vladi važna ta četvorodnevna posjeta i razvijanje odnosa sa zemljom koja je započela proces ekonomske i društvene transformacije.

Kraljevski par na Kubu je stigao sa Barbadosa, jedne od pet oblasti Komonvelta koje su posjetili. Čarls i Kamila prethodno su posjetili Sent Kits i Nevis, Grenadu, Sent Luciju i Sent Vinset i Grenadine.

Problematični odnosi Kube i Zapada počeli su u 19. vijeku. Kuba, bivša španska kolonija, prepuštena je Americi 1898. godine, a četiri godine kasnije postala je nezavnisna država pod američkim patronatom.

Na vrhuncu Hladnog rata 1959. godine, gerilske snage predvođene Fidelom Kastrom porazile su vladu Fulgensija Batiste, koja je uživala američku podršku.

Zbog sličnih ideologija, Kuba je bila u sferi uticaja Sovjetskog Saveza.

SAD su otkrile sovjetske nuklearne projektile na Kubi 1962. godine, što je zamalo dovelo do rata.

Nakon 50 godina od prekida diplomatskih veza, SAD i Kuba su započele proces normalizacije odnosa 2014. godine.

Raul Kastro je preuzeo vođstvo od bolesnog brata Fidela 2006. godine, a Migel Dijaz Kanel je postao predsjednik 2018.

Posjeta princa Čarlsa predstavlja šansu za popravljanje odnosa Velike Britanije i Kube.

Prije nekoliko godina, privatno preduzetništvo je počelo da uzima zamaha na Kubi. U međuvremenu je, međutim, došlo do zastoja, jer se smatra da reforme dovode do nejednakosti.

Princ i njegova supruga upoznaće se sa članovima ansambla Buena Vista Social Club u njihovom studiju u Havani.

Grupa je postala poznata širom svijeta 1997. godine, kada je njihov album osvojio i Gremi nagradu.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve