Ponedjeljak, 27 Marta, 2023
Rubrika:

Kremlj o odluci Njemačke da pošalje tenkove: Izdaja istorije

Portparolka ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je objavila na Telegramu da je taj potez potvrda angažovanosti Njemačke u ''unaprijed planiranom ratu'' protiv Rusije

Rusija je gnjevno reagovala na odluku Njemačke da odobri isporuku tenkova “leopard 2” Ukrajini, rekavši da Berlin odustaje od “istorijske odgovornosti prema Rusiji” koja proističe iz nacističkih zločina u Drugom svjetskom ratu.

Portparolka ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je objavila na Telegramu da je taj potez potvrda angažovanosti Njemačke u “unaprijed planiranom ratu” protiv Rusije.

Ruska ambasada u Berlinu je saopštila da će ova odluka dovesti do eskalacije 11-mjesečnog rata u Ukrajini.

“Ova krajnje opasna odluka dovodi sukob na novi nivo konfrontacije”, rekao je ambasador Sergej Nečajev. On je dodao da će to izazvati “nepopravljivu štetu rusko-njemačkim odnosima koji su ionako za žaljenje”.

Predsjednik Vladimir Putin je izbjegao komentarisanje značajne odluke Njemačke prilikom posjete Moskovskom državnom univerzitetu Lomonosov, gdje se samo kratko dotakao “komplikovane” bezbjednosne situacije sa kojom se suočava Rusija.

Odluka Njemačke je uslijedila nakon višenedjeljnog oklijevanja Šolcove vlade zbog zabrinutosti povodom eskaliranja rata i provociranja Rusije.

Više od 80 godina nakon što je njihova zemlja napala sovjetsku Rusiju i Ukrajinu u Drugom svjetskom ratu, neki Njemci su protiv ideje slanja tenkova u tamošnje novo žarište zbog osjećaja istorijske krivice na koji saopštenje ruske ambasade direktno cilja, piše Rojters.

“Odluka Berlina znači konačno odbijanje Savezne Republike Njemačke da prihvati istorijsku odgovornost prema našem narodu za užasne i vanvremenske zločine nacizma u Velikom otadžbinskom ratu i prepuštanje zaboravu teškog puta poslijeratnog pomirenja između Rusa i Njemaca”, rekao je Nečajev.

“Uz odobrenje rukovodstva Njemačke, borbeni tenkovi sa njemački krstovima biće opet poslati na ‘istočni front’, što će neizbježno dovesti do smrti ne samo ruskih vojnika, nego i civilnog stanovništva”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Ukapljeni
26.01.2023-15:02 15:02

CG da u Ujedinjene nacije pokrenu mirovni proces . Dosta je bilo. Nemamo ambasadora . Pi