Subota, 1 Aprila, 2023
Rubrika:

Kraljica sa balkona palate pozdravila Britance

70 godina na britanskom tronu

Kraljica Elizabeta II danas obilježava 70 godina na britanskom tronu. Njoj su se na balkonu Bakingemske palate pridružili članovi najbliži članovi kraljevske porodice. Monarha su ispred palate pozdravile na desetine hiljada razdraganih Britanaca koji su došli da sa kraljicom proslave jubilej.

Elizabeta II je nosila broš Garde ali i plavu odjevnu kombinaciju Anđele Keli koja je korišćena i na zvaničnom portretu koji je rađen povodom jubileja.

Kraljica je na balkonu gledala prelet vazduhoplovnih jedinica u društvu viših članova kraljevske porodice, uključujući i princa Čarls, njegovu suprugu Kamilu, princa Vilijama, Kejt Midlton i njihovu djecu.

Na balkonu nisu bili princ Hari i Megan Markl koji su zajedno sa djecom došli iz Kalifornije, a nije bilo ni kraljičinog sina princa Endrua.

Megan i Hari su ipak bili unutar Bakingemske palate, gdje su snimljeni kako razgovaraju sa članovima porodice. Megan je uslikana kako se šali sa djecom – stavljala je prst na usta dok je stajala pored Mije Tindal i Savane Filips (djece Harijevih rođaka) u pokušaju da ih umiri tokom parade konjske garde.

Ona i Hari su snimljeni kako razgovaraju sa vojvodom od Kenta, koji se kasnije pridužio kraljici na balkonu.

Princ Čarls je stajao sa kraljičine desne strane. Kako su se vazduhoplovne jedinice približavale, masa okupljena ispred palate u Londonu je izvikivala “ura”. Kraljica je gledala prizor i smješkala se. U međuvremenu, maleni princ Lui, sin Vilijama i Kejt, snimljen je kako maše ka nebu, dok je bradu drži rukama.

Kraljica je na balkonu imala malu interakciju sa praunukom Luijem koji je stajao tik do nje. Mladi princ je snimljen kako drži ruke iznad ušiju dok je letjelica prelijetala iznad njihovih glava. Kraljica se smješkala i mahala je gomili prije nego što se vratila u palatu.

Šta je prethodilo izlasku na balkon?

“Hvala vam svima”, napisala je kraljica Elizabeta II u svom pismu javnosti i tako u četvrtak ujutro započela veliko, četvorodnevno slavlje, dosad nezabilježeno u istoriji Velike Britanije.

Svečanosti prvog dana započele su veličanstvenom paradom u samom centru Londona, a kraljica je sa balkona pozdravila oko 1.500 vojnika koji su učestvovali u paradi.

Na ulicama Londona se prvi put nakon 20 godina pojavila zlatna kočija teška četiri tone u kojoj se 2002. godine kraljica vozila poslednji put kada je slavila 50 godina na britanskom tronu.

Tri kočije su jutros izašle iz Bakingemske palate prevozeći članove kraljevske porodice niz centar grada, a u jednoj kočiji su se vozile vojvotkinja od Kornvola, kao i Kejt Midlton sa djecom, prinčevima Džordžom i Luijem i princezom Šarlot.

Džordž, Šarlot i Lui su oduševljeno mahali okupljenoj masi i smiješili su se. Oni su pognuli glavu dok su slušali himnu po dolasku na paradu konjske garde. U drugoj kočiji su bili grof i grofica od Veseksa sa djecom lejdi Luiz i sinom Džejmsom.

Princ Čarls, princ Vilijam i princeza Ana su jahali na konjima tokom tradicionalne povorke kočijama koja je napustila palatu, uoči parade “Pozdrav bojama”, poznate i kao rođendanska parada, pa početku proslave.

Dolazak Megan i Harija

Na manifestacije povodom kraljičinog jubileja došli su i princ Hari i Megan Markl. Ovo je prvi put da su se našli u društvu skoro svih članova kraljevske porodice, posle dvije godine. Sa njima u Britaniju su stigli i njihova djeca Arči i Lilibet, koji će konačno upoznati svoje rođake Džordža, Šarlot i Luija.

Lilibet nikada nije bila u Britaniji, pa će se po prvi put sresti sa očevom stranom familije.

Kraljica je ujutro po Harija i Megan poslala svoj automobil i očekuje se da će prvi put upoznati svoju praunuku Lilibet. Mnogi ovo vide kao veliko pomirenje, posle brojnih javnih natpisa i svađa po medijima.

Hari i Megan nisu bili prisutni na balkonu, jer je kraljica oko sebe željela samo članove kraljevske porodice koji trenutno aktivno obavljaju dužnosti. Poznato je i da će prisustvovati i službi zahvalnosti u katedrali Svetog Pavla.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Nikola
03.06.2022-00:37 00:37

Dama!