SAD, Evropa, Japan, Kina, Indija i druge države osiguraće više hiljada milijardi dolara vladine potrošnje i novog novca.

Ilustracija

Odgovor na pandemiju koronavirusa je bez presedana u pogledu brzine i razmjera.

Do petka su vlade i centralne banke širom svijeta preuzele obavezu izdvajanja nevjerovatnih sedam hiljada milijardi dolara za borbu protiv ekonomskih posledica pandemije.

To uključuje vladinu potrošnju, garancije za zajmove i poreske olakšice, kao i štampanje novih novčanica od strane centralnih banaka radi kupovine imovine poput obveznica i deoničkih fondova.

Ukupni iznosi uveliko prevazilaze one koji su osigurani kao odgovor na finansijsku krizu iz 2008. godine. Ipak, ekonomisti su zabrinuti da čak i ni ti napori neće biti dovoljni ako se kriza produži nakon juna.

Sjedinjene Američke Države

Najveći paket pomoći odobrio je američki Kongres u iznosu od dve hiljade milijardi dolara. Ovaj novac je namijenjen građanima i kompanijama.

Američki Kongres je već ranije odobrio više od 112 milijardi američkih dolara za pojačano istraživanje vakcina i pružanje plaćenog bolovanja za dvije nedjelje onima koji se testiraju ili liječe od virusa Covid-19.

Federalne rezerve su prije toga usvojile paket podsticajnih mjera. To uključuje obećanje od 700 milijardi dolara za kupovinu državnih obveznica i hipotekarnih vrijednosnih papira. Fed je takođe najavio novo finansiranje u iznosu od 300 milijardi dolara kako bi se nastavilo neometano kreditiranje firmi i potrošača, piše Biznisinfo.

Evropska unija

U Evropi su ogroman novac izdvojile najveće ekonomije poput Njemačke, Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva, Italije i Španije, ali i brojne druge zemlje.

Njemačka je predstavila paket za spašavanje vrijedan do 750 milijardi eura koji uključuje mjere za podsticanje kreditiranja preduzeća i preuzimanje udjela u firmama.

Francuska je odobrila pomoć u iznosu od 45 milijardi eura za mala preduzeća i nezaposlene radnike. Takođe će garantovati 300 milijardi eura korporativnog zaduživanja.

Italija je odobrila 25 milijardi eura za pomoć radnicima i zdravstvenom sistemu, dok je Španija dala 200 milijardi eura. Brojne druge evropske zemlje izdvojiće velike iznose novca.

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da će potrošiti 750 milijardi eura za kupovinu državnog duga i privatnih vrijednosnih papira prije kraja 2020, i dodala da je spremna da učini još više ako bude potrebno. U taj broj ne ulazi ranije najavljenih 120 milijardi eura dodatnih kupovina koje je ECB ranije najavila.

Velika Britanija

Vlada Velike Britanije objavila da je pripremila paket od 397 milijardi dolara garancija za zajmove i suspendovala je porez na lokalne kompanije u sektoru maloprodaje, ugostiteljstva i zabave na 12 mjeseci.

Takođe će pokriti 80 odsto plata radnika najmanje sljedeća tri mjeseca, do maksimalno 2.900 dolara mjesečno. Nejasno je koliko će ta inicijativa koštati.

Pored toga, vlada Velike Britanije u četvrtak je obećala da će samozaposlenim osobama osigurati novčanu podršku u iznosu od 80 odsto njihove prosječne mjesečne dobiti, do 2.900 dolara mjesečno, u sledećem tromjesečju.

Banka Engleske saopštila je da će povećati udjele vladinih i korporativnih obveznica u Velikoj Britaniji za 242 milijardi dolara.

Kina

Do sada je Kina najavila najmanje 16,4 milijardi dolara finansijskih olakšica i poticaja, plus 112,5 milijardi dolara u smanjenju poreza i naknada. Ali ako bude potrebno, Kina bi mogla da potroši dodatne milijarde dolara kako bi ojačala svoju ekonomiju.

Narodna banka Kine usvojila je različite mjere, izdvojivši najmanje 162 milijarde dolara za pomoć firmama pogođenim virusom.

Japan

Očekuje se da će japanska vlada u narednim nedjeljama razmotriti paket ekonomskih podsticaja koji će vjerovatno uključivati podjelu gotovine kao i mjere za pomoć malim i srednjim kompanijama da dobiju pristup kreditima. Ukupna vrijednost paketa mogla bi da dostigne 274,2 milijardi dolara.

Indija

Vlada Indije je već predstavila paket pomoći vrijedan 22,6 milijardi dolara, koji uključuje pomoć u hrani, pokriće zdravstvenog osiguranja, kao i subvencije za radnike.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve