Utorak, 16 Jula, 2024
Rubrika:

Kongres: Nema prodaje F-16 Turskoj dok ne odobri proširenje NATO-a

Ankara je prošlog mjeseca zaustavila razgovore s Finskom i Švedskom o pridruživaju Sjevernoatlantskom savezu nakon protesta u Štokholmu i spaljivanja primjerka Ku'rana

Američki Kongres ne može da podrži prodaju borbenih aviona F-16 Turskoj u vrijednosti od 20 milijardi dolara dok Ankara ne donese odluku o članstvu Švedske i Finske u NATO-u, objavila je grupa senatora iz obje stranke.

Švedska i Finska prošle godine podnijele su zahtjev za pridruživanje Sjevernoatlantskom savezu nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, ali su suočene s neočekivanim prigovorima Turske i od tada pokušavaju da pridobiju njenu podršku.

Ankara želi da Helsinki i Štokholm zauzmu oštriji stav prema Radničkoj partiji Kurdistana (PKK), koju Turska i Evropska unija smatraju terorističkom grupom, te još jednoj grupi koju Ankara okrivljuje za pokušaj državnog udara 2016. godine.

Prodaja aviona još na čekanju

Tri zemlje postigle su dogovor u Madridu prošlog juna, ali Turska je obustavila razgovore prošlog mjeseca, nakon protesta u Štokholmu, tokom kojeg je danski političar krajnje desnice spalio primjerak Kur'ana.

U pismu američkom predsjedniku Joeu Bidenu, 29 demokratskih i republikanskih senatora kazalo je da dvije nordijske zemlje ulažu “potpune i dobre napore” da ispune uslove za članstvo u NATO-u koje je Turska tražila, iako Ankara tvrdi da Švedska mora učiniti više.

“Nakon što Turska ratificira protokole o pristupanju NATO-u, Kongres može razmotriti prodaju borbenih aviona F-16. Međutim, neuspjeh da se to učini doveo bi u pitanje ovu prodaju, koja je na čekanju”, napisali su senatori, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

To je prvi put da je Kongres eksplicitno i direktno povezao prodaju F-16 Turskoj sa zahtjevima dvije nordijske zemlje za pristup NATO-u.

Administracija Joeda Bidena je u nekoliko navrata poručila da podržava tu prodaju te je odbila povezati ta dva pitanja, iako je priznala da bi ratifikacija pristupanja Švedske i Finske NATO-u olakšala proces odobravanja prodaje u Kongresu.

Čeka se potpis Turske i Mađarske

Turska je objavila da bi mogla odobriti finski ulazak u članstvo NATO-a, ali predsjednik i ministar vanjskih poslova Finske odbacili su tu ideju, tvrdeći da je sigurnost dvije nordijske zemlje uzajamno ovisna.

Od 30 članica NATO-a, samo još Turska i Mađarska trebaju ratificirati članstvo tih nordijskih zemalja.

Turska je u oktobru 2021. godine zatražila kupovinu 40 lovaca F-16 kompanije Lockheed Martin Corp i gotovo 80 kompleta za modernizaciju svojih postojećih ratnih aviona.

Tokom prošlomjesečne posjete Washingtonu, turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu rekao je da pitanje NATO-a ne bi trebalo biti uslov za tu prodaju i pozvao Bidenovu administraciju da uvjeri Kongres da odustane od svog prigovora.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
cetinje
03.02.2023-19:57 19:57

Suljo Velicanstveni je po prirodi polufabrikat za finalnu proizvodnju,a mali Rus Orban je dijete 60-tih za vrijeme SSSR invazije na istocne zemlje medju kojima je i Madjarska.