Srijeda, 7 Juna, 2023
Rubrika:

Komersant: Glavni doušnik CIA-e u Moskvi evakuisan dok je bio na ljetovanju u Crnoj Gori?

Američki televizijski kanal CNN u ponedeljak je objavio da je 2017. godine iz Rusije hitno evakuisan „najvredniji doušnik američkih specijalnih službi u vladi Ruske Federacije“. Ime doušnika nije objelodanjeno, međutim, na ruskoj televiziji “Telegram” pojavile su se informacije da bi moglo biti riječi o Olegu Smolenkovu, zaposlenom u predsjedničkoj administraciji Vladimira Putina

Američki televizijski kanal CNN u ponedeljak je objavio da je 2017. godine iz Rusije hitno evakuisan „najvredniji doušnik američkih specijalnih službi u vladi Ruske Federacije“. Ime doušnika nije objelodanjeno, međutim, na ruskoj televiziji “Telegram” pojavile su se informacije da bi moglo biti riječi o Olegu Smolenkovu, zaposlenom u predsjedničkoj administraciji Vladimira Putina.

foto TASS

On je prema navodima američkih medija, u junu 2017. godine otputovao na odmor u Crnu Goru sa porodicom i tamo nestao bez traga. Ruski Komersant objavio je danas informaciju da je otkrio svježi trag nestalog Smolenkova za kojeg sumnjaju da živi u Virdžiniji (SAD).

CNN je 9. septembra pozivajući se na nekoliko izvora iz obavještajnih krugova, vladinih agencija i američkog Kongresa, izvjestio da su poslije posjete ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova Bijeloj kući prije dvije godine, američke obavještajne agencije hitno uklonile iz Moskve “jednog od svojih najznačajnijih doušnika u ruskoj vladi”.

foto Rojters

Plašili se da Tramp ne oda tajne

Podsjetimo, šefa ruske diplomatije primio je američki predsjednik Donald Trump 10. maja 2017. Kako navodi CNN, zbog straha da će američki predsjednik slučajno odati važne tajne Rusiji, najvrijedniji američki doušnik je izučen iz Moskve. Njemu “nije bilo ravnog” kada je riječ o podacima o unutrašnjoj politici i planovima Kremlja, izvještava CNN.

Visoki zvaničnik ruskog ministarstva spoljnih poslova komentarisao je navode CNN-a za Komersant: „Teško je komentarisati dio koji se odnosi na „veoma vrijednog agenta “. Neka CIA to potvrdi ili negira. Ali što se tiče sastanka Lavrova i Trampa, CNN još nije smislio takve gluposti. Čista paranoja”.

“Pretpostavke da je Trampovo iznošenje obavještajnih podataka dovelo do povlačenja agenta su pogrešne”, rekla je za CNN Britani Bramel, direktorica odnosa s javnošću CIA.

Portparolka Bijele kuće Stefani Grišam rekla je novinarima da “CNN-ova poruka nije samo pogrešna, već potencijalno ugrožava život ljudi”. Kasnije, na sastanku s novinarima u Bijeloj kući, Donald Trump je sam komentarisao priču o agentu, pojasnivši da nije potpuno svjestan o čemu se radi:

„Ne, ne znam ništa o tome. Vidim da je CIA odgovarala savršeno. Dakle, ono što je CIA rekla potpuno mi odgovara“, rekao je Tramp prenosi TASS-a.

CNN tvrdi da ima pouzdane informacije o doušniku, ali ih ne otkriva kako ne bi nanio štetu toj osobi.

U junu 2017. otišao u Crnu Goru

U međuvremenu, u ponedeljak uveče, na kanalu Telegram „Nemilosrdni PR“ pojavile su se informacije ko može biti obavještajac američkih obavještajnih službi. Kanal je podsjetio da je 14. juna 2017. godine zaposleni u predsjedničkoj administraciji Vladimira PutinaOleg Smolenkov sa suprugom i troje djece otišao na odmor u Crnu Goru i nestao. To je potom izvjestio i Daili Storm. Izvor publikacije precizirao je da je slučaj koji je karakterisan kao „ubistvo“ pokrenut 6. septembra iste godine.

Prema pisanju Daili Storm-a, Smolenkov je tokom karijere u vladinim agencijama radio kao sekretar u ambasadi Rusije u Sjedinjenim Američkim Državama u Vašingtonu i u ruskoj vladi. U 2010. godini, dekretom predsjednika Dmitrija MedvedevaOlegu Borisoviču Smolenkovu, dodeljen je čin vršioca dužnosti državnog savjetnika Ruske Federacije 3. klase (odgovara vojnom zvanju general-majora).

Prema izvorima Komersanta u strukturama vlasti Ruske Federacije, pokrenut je krivični postupak u vezi sa ubistvom Olega Smolenkova i članova njegove porodice. Slučaj je pokrenula jedna od direkcija ICR-a u Moskvi, nakon odgovarajuće preliminarne istrage. Istraga je zaustavljana i nastavljana nekoliko puta. Ali na kraju su istražitelji i oficiri FSB-a otkrili da su navodne žrtve žive i u nekoj drugoj zemlji.

Smolenkov u Virdžiniji

Komersant je uspio da pronađe podatke o tome gdje sada mogu biti Oleg Smolenkov i njegova porodica. Vashington Post objavio je podatke o prodaji nekretnina 5. juna 2018. godine u gradu Staford u američkoj državi Virdžiniji, u vrijednosti od oko 925 hiljada dolara, od strane izvesnih Olega i Antonine Smolenkov.

Smolenkova vila, FOTO: Bright MLS / realtor.com

Komersant napominje da se supruga Olega Smolenkova zove Antonina. Daili Storm je objavio da je takođe radila u vladinim službama.

Fotografije vile koju su kupili nalaze se na sajtu jedne od lokalnih agencija za promet nekretnina. Površina mu je oko 760 kvadratnih metara. metara. Kuća se nalazi na parceli od 1,2 hektara, ima šest spavaćih soba i šest kupatila. Mreža takođe ima podatke o registraciji ugovora o upravljanju imovinom na ime Oleg i Antonina Smolenkov, sastavljenog 28. januara ove godine, zaključuje Komersant.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve