Četvrtak, 8 Decembra, 2022
Rubrika:

Koh oborila rekord dužine boravka u svemiru

Američka astronautkinja Kristin Koh nadmašila je rekord i postala astronautkinja koja je najduže, 289 dana, u kontinuitetu boravila u svemiru, saopštila je NASA

Američka astronautkinja Kristin Koh nadmašila je rekord i postala astronautkinja koja je najduže, 289 dana, u kontinuitetu boravila u svemiru, saopštila je NASA.

Twitter

Stigavši na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) 15. marta, Koh je premašila rekord od 288 dana koji je postavila Pegi Vitson.

NASA je u tvitu čestitala Koh koja je “dosegla nove vrhunce”.

“To je divna stvar za nauku”, rekla je Koh za mrežu CNN, sA ISS-a.

“Vidimo drugi aspekt kako ljudsko tijelo pogađa mikrogravitacija na duže razdoblje i to je uistinu važno za naš budući plan svemirskog leta prema Mjesecu i Marsu”, dodala je ona.

Do trenutka kada će se vratiti na Zemlju u februaru, u svemiru će provesti 328 dana, samo 12 dana manje od rekorda penzionisanog astronauta Skota Kelija, postavljenog 2016.

Većina misija na ISS-u trajala je oko šest mjeseci.

U oktobru, Koh je oborila još jedan rekord izvođenjem prve isključivo ženske svemirske šetnje izvan ISS-a zajedno s astronautkinjom Džesikom Meir.

Za vrijeme boravka na dvije decenije staroj međunarodnoj stanici, Koh učestvuje u naučnom istraživanju, održavanju stanice, informisanju, te svemirskim šetnjama, ističu u NASA-i.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve