Ponedjeljak, 6 Februara, 2023
Rubrika:

Kišida: Ruska upotreba nuklearnog oružja bila bi čin protiv čovječanstva

Kišida bi u maju iduće godine trebalo da ugosti lidere zemalja G7 u Hirošimi, gdje je 6. augusta 1945. bačena američka nuklearna bomba koja je rezultirala smrću 140.000 ljudi. Japanski grad Nagasaki pogođen je tri dana kasnije

Japanski premijer Fumio Kišida upozorio je da će se eventualna ruska upotreba nuklearnog oružja smatrati “činom neprijateljstva protiv čovječanstva”.

Japanski premijer je zveckanje oružjem predsjednika Vladimira Putina opisao kao “duboko uznemirujuće”.

“Ruski čin prijetnje upotrebom nuklearnog oružja ozbiljna je prijetnja miru i sigurnosti međunarodne zajednice i apsolutno je neprihvatljiv”, kategoričan je Kišida, koji je na čelu jedine zemlje koja je pogođena nuklearnom bombom.

Kišida bi u maju iduće godine trebalo da ugosti lidere zemalja G7 u Hirošimi, gdje je 6. augusta 1945. bačena američka nuklearna bomba koja je rezultirala smrću 140.000 ljudi. Japanski grad Nagasaki pogođen je tri dana kasnije.

Govoreći u Australiji, Kišida je rekao da se 77-godišnji period neupotrebe nuklearnog oružja “ne smije završiti”.

“Ako bi ikada bilo korišteno nuklearno oružje, to bi bio čin neprijateljstva protiv čovječanstva. Međunarodna zajednica nikada neće dopustiti takav čin”, rekao je Kišida.

Otkako je Rusija počela invaziju na Ukrajinu 24. februara, Putin je uputio nekoliko slabo prikrivenih prijetnji o svojoj spremnosti da rasporedi taktičko nuklearno oružje.

Tokom posjete japanskog premijera Australiji, 22. oktobra postignut je dogovor o razmjeni osjetljivih obavještajnih podatka i osnaživanju obrambene suradnje dviju zemalaja, potpisivanjem sigurnosnog pakta za suzbijanje vojnog uspona Kine, prenosi AFP.

Premijeri Japana i Australije, Fumio Kishida i Anthony Albanese, potpisali su sporazum u zapadnoaustralskom gradu Perthu, obnavljajući tako 15 godina star sporazum postignut kada su terorizam i ekspanzija oružja bili glavni problemi.

Prema sporazumu, obrambene snage dviju zemalja zajedno će trenirati u sjevernoj Australiji i “proširiti i ojačati suradnju u području odbrane, razmjene obavještajnih podataka” i niza drugih područja, naveli su australski dužnosnici, prenosi AFP.

Kishida je rekao da je sporazum odgovor na “sve oštrije strateško okruženje”, ne spominjući Kini ili Sjevernu Koreju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve