Kina je zvanično usvojila kontroverzni zakon kojim će u Hongkongu biti formiran biro za istraživanje i procesuiranje krivičnih djela koja se smatraju prijetnjom po nacionalnu bezbjednost.

Foto: ANTHONY WALLACE / AFP

Jedini predstavnik Hongkonga u Stalnom odboru Nacionalnog narodnog kongresa Kine Tam Jiu-Čung potvrdio je novinarima da je zakon usvojen.

Rekao je da zakon ne uvodi smrtnu kaznu, ali nije dao više detalja poput toga da li se zakon može primijenjivati retroaktivno, piše AP.

“Nadamo se da će zakon služiti da na odgovarajući način spriječi ljude da prave probleme. Ne dozvolimo da Hongkong bude oruđe za podjelu zemlje”, rekao je Tam.

Stalni odbor Nacionalnog narodnog kongresa Kine jednoglasno je izglasao i potvrdio usvajanje zakona o nacionalnoj bezbjednosti u Hongkongu, prenijeli su mediji u tom gradu.

Cilj zakona je suzbijanje subverzivnih, secesionističkih, terorističkih i stranih intervencija u gradu nakon višemjesečnih antivladinih protesta prošle godine.

Kritičari smatraju da je ovaj zakon napad na princip “jedna zemlja, dva sistema”, u okviru kojeg je Kina obećala Hongkongu visok stepen autonomije i sloboda.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve