Srijeda, 27 Septembra, 2023
Rubrika:

Kina ukinula tarife na još 79 uvoznih proizvoda iz SAD-a

Najnovija lista proizvoda na koje se neće primjenjivati tarife uključuje mineral rijetke zemlje, kao i rude zlata i srebra

Kina je objavila novu listu od 79 američkih proizvoda koji će biti izuzeti od primjene tarifa uvedenih na vrhuncu bilateralnog trgovinskog rata, usljed daljeg pritiska Washingtona na Peking da pojača uvoz iz Sjedinjenih Američkih Država.

Foto: Epa, Focke Strangmann

Kinesko Ministarstvo finansija saopštilo je da će nova izuzeća stupiti na snagu 19. maja, a trajaće do 18. maja 2021. godine, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Najanovija lista proizvoda na koje se neće primjenjivati tarife uključuje rude, mineral rijetke zemlje, kao i rude zlata, srebra i koncentrate.

Ministarstvo finansija u Pekingu nije objavilo kolika je vrijednost uvoza te robe.

Peking je u februaru saopštio da će odobriti izuzeće od carina za 696 američkih proizvoda, između ostalog i na ključne proizvode kao što su soja i svinjetina, a na bazi zahtjeva kompanija za uzvozom.

Obnovljene tenzije zbog korone

Glavni trgovinski pregovarači Pekinga i Washingtona razgovarali su prošle sedmice telefonom o primjeni prve faze sporazuma potpisanog u januaru.

Kina se tim sporazumom obavezala na povećanje kupovine američke robe za 200 milijardi dolara tokom dvije godine u odnosu na 2017. godinu, koja je uzeta kao baza, pri čemu bi u prvoj godini uvoz povećala za oko 77 milijardi dolara, a u drugoj za 123 milijarde dolara.

Obnovljene tenzije između dvije zemlje, izazvane pandemijom korona virusa, koja je izbila u Kini krajem prošle godine, dovodi, međutim, u pitanje postignuto trgovinsko primirje, ocjenjuje Reuters.

Američki predsjednik Donald Trump je zaprijetio da će raskinuti sporazum ako Kina ne ispuni svoje obaveze u vezi s kupovinama.

Kineski dnevni list Global Times objavio je ponedjeljak da su neki savjetnici Vlade pozvali Peking da poništi trgovinski sporazum i pregovara o novom, povoljnijem za Kinu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve