Ponedjeljak, 6 Februara, 2023
Rubrika:

Kina ublažava dio kovid mjera u većim gradovima

Stanovnici Pekinga od ponedjeljka neće morati da imaju potvrde da su negativni na koronavirus da bi koristili autobuse ili podzemne željeznice

Kineske vlasti, nakon negodovanja javnosti i nedavnih protesta, najavile su ublažavanje mjera uvedenih zbog sprečavanja širenja koronavirusa u nekoliko velikih gradova, javlja Anadolija.

”Nekoliko velikih gradova, uključujući glavni grad Peking i Tianjin na sjevernoj obali, ukida se obaveza da posjetioci pokažu negativne testove na COVID-19 prije ulaska u bilo koji trgovački centar ili javno mjesto”, objavio je dnevni list Global tajms.

Stanovnici Pekinga od ponedjeljka neće morati da imaju potvrde da su negativni na koronavirus da bi koristili autobuse ili podzemne željeznice.

Veliki tržni centar u glavnom gradu ponovo je otvoren tokom vikenda nakon što je bio zatvoren više od sedam dana.

Protesti su izbili nakon što je deset osoba poginulo u požaru u stambenoj zgradi u Urumkiju, zapadnoj regiji Ksinjiang, koja je navodno bila pod izolacijom zbog koronavirusa.

Mnogi su tvrdili da su mjere uvedene protiv koronavirusa otežale situaciju, jer je bilo potrebno tri sata da požar bude ugašen.

Vlasti su negirale te tvrdnje, navodeći da zgrada nije blokirana i da je stanarima dozvoljeno da izađu.

Kina, sa populacijom od preko 1,4 milijarde ljudi, do sada je potvrdila 331.952 slučaja kovida, a umrle su 5.233 osobe.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve