Španski zakonodavci iz Katalonije, koji su u zatvoru zbog svoje uloge u održavanju referendumu o nezavisnosti te pokrajine 2017. godine, zauzeli su danas privremeno svoja mjesta u nacionalnom parlamentu u Madridu.

Španski Vrhovni sud je prošle nedjelje odobrio petorici novih poslanika da napuste zatvor kako bi položili zakletvu, pod uslovom da ih policija cijelo vrijeme čuva i da će se vratiti u zatvor „što je prije moguće“, prenosi Politico.eu.

Đordi Sančes, Đordi Turulj Đozep Rulj iz partije Zajedno za Kataloniju i Oriol Đunkueras, lider Katalonske republikanske ljevice (ERC), izabrani su u Donji dom parlamenta na izborima u aprilu, a Raul Romeva iz ERC osvojio je mjesto u Gornjem domu.

Oni su trenutno u pritvoru i sudi im se po optužbama za pobunu i zloupotrebu sredstava u vezi sa organzovanjem referenduma o nezavisnosti u Kataloniji 2017. godine, što oni negiraju.

Sud, međutim, nije prihvatio zahtjev optuženih za suspenziju suđenja ili za uvažavanje poslaničkog imuniteta.

Prošle nedjelje je sud u Madridu dozvolio da se bivši katalonski lider Karles Pudždemon, koji je u egzilu u Belgiji kako bi izbjegao hapšenje, kandiduje na izborima za Evropski parlament, prenio je Rojters.

Komentari

avatar