Porodica ubijenog saudijskog novinara Džamala Kašogija saopštila je da oprašta njegovim ubicama.

foto Tanjug/AP

“U ovoj blagoslovljenoj noći blagoslovenog mjeseca se sjećamo Božje izreke da je nagradu kod Alaha zaslužio onaj ko oprosti i sklopi pomirenje”, poručio je na Tviteru Kašogijev sin Salah.

On je dodao da sinovi ubijenog novinara zato opraštaju ubicama kako bi zaslužili nagradu kod gospodara.

Novinar “Vašington posta” Džamal Kašogi ubijen je u kompleksu saudijskog konzulata u Istanbulu 2. oktobra 2018. godine, u koji je tog dana otišao na zakazani sastanak radi izdavanja potrebnih ličnih dokumenata za vjenčanje.

Poslije višednevnog negiranja, vlasti Saudijske Arabije su priznale da je Kašogi ubijen, a naknadno je sud u Saudijskoj Arabiji izrekao smrtne kazne petorici opruženih.

Još trojica optuženih dobili su zatvorske kazne ukupnog trajanja od 24 godine. Bliski saradnici princa Bin Salmana su oslobođeni svih optužbi.

Komesarijat za ljudska prava Ujedinjenih nacija (OHCHR) je u izvještaju na 101 stranici tvrdi da je Kašogijevo ubistvo čin koji je Saudijska Arabija izvela s predumišljajem.

U izvještaju se navodi da postoje valjani dokazi o neophodnosti sprovođenja istrage o umiješanosti najviših saudijskih zvaničnika u to ubistvo, uključujući i princa Bin Salmana.

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments