Utorak, 21 Marta, 2023
Rubrika:

Kan: Nije nemoguće da će se Putinu u nekom trenutku suditi

''Mislim da oni koji misle da je to nemoguće ne razumiju istoriju jer su se glavni nacistički ratni zločinci našli u sudnicama''

Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda u Hagu, Karim Kan izjavio je da je moguće da će se predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu u nekom trenutku suditi za ratne zločine pred tim sudom.

”Mislim da oni koji misle da je to nemoguće ne razumiju istoriju jer su se glavni nacistički ratni zločinci našli u sudnicama”, kazao je Kan, prenosi CNN.

On je pomenuo bivše – predjednika Jugoslavije Slobodana Miloševića, vođu bosanskih Srba Radovana Karadžića, vojnog oficira bosanskih Srba Ratka Mladića, predsjednik Liberije Čarls Tejlora, premijera Ruande Žan Kambanda, predsjednika Čada Hisen Habrea.

”Svi su oni bili moćni pojedinci, a ipak su se našli u sudnicama, a o njihovim postupcima presuđivale su nezavisne sudije”, rekao je Kan.

Prema njegovim riječima, to daje nadu da je, koliko god teško bilo, zakon uvijek iznad svega.

”Mislim da poruka mora da bude da osnovni principi humanosti obavezuju svakoga. I niko ne treba da osjeća da je iznad zakona”, istakao je on.

Kako naglašava, niko ne treba da osjeća da može da djeluje bezbrižno.

”I da definitivno, niko ne treba da osjeća da može da djeluje i počini genocid, ratne ili zločine protiv čovječnosti i prođe nekažnjeno”, poručio je Kan.

Podsjećamo, međunarodni krivični sud u Hagu izdao je naloge za hapšenje Vladimira Putina i njegove komesarke za prava djece Marije Aleksejevne Lvove-Belove, zbog “nezakonite deportacije ukrajinske djece”.

IzvorMIna

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve