Utorak, 18 Maja, 2021
Rubrika:

Kamala Haris – u čekaonici ispred Ovalnog kabineta

Džo Bajden će na dan inauguracije imati punih 78 godina i postaće najstariji predsjednik u američkoj istoriji. Moguće je da neće uspjeti da iznese mandat do kraja. U tom slučaju bi Kamala Haris zauzela Ovalni kabinet i postala prva žena koja vodi Sjedinjene Države

Lideri zemalja Zapadnog Balkana sjutra će na Samitu u Sofiji usvojiti akcioni plan zajedničkog ekonomskog tržišta, najavljeno je tokom današnjeg sastanka evropskog komesara za proširenje Olivera Varheljija i komesarke za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i omladinu Marije Gabrijel sa ministrima vanjskih poslova Zapadnog Balkana, u okviru Berlinskog procesa.

Kamala Haris je često tokom karijere probijala led. Sada je prva žena na potpredsedničkoj funkciji u Sjedinjenim Državama. A uz to i prva koja nije bijela. Da li će uskoro postati i prva žena na čelu Amerike?

Jasna je politička računica koju je imao novoizabrani predsednik Sjedinjenih Država Džo Bajden nominujući Kamalu Haris za potpredsjednicu. Teže je odrediti za šta se ona zaista zalaže.

Za najviše četvrt vijeka, bijeli Amerikanci neće više predstavljati većinu u zemlji. Već sada sve više birača nema korijene u Evropi već u Aziji i Africi. Nominovanjem Kamale Haris je „stari bijeli čovjek iz Delavera“ htio da pokaže da je razumio znakove vremena.

Majka Kamale Haris, Šajamala Gopalan, bavila se medicinskim istraživačkim radom. Emigrirala je 1960. iz Indije u SAD. Kamalin otac, profesor ekonomije Donald Haris, potiče sa Jamajke. Roditelji su se rastali kada joj je bilo sedam godina.

Kamala je sa sestrom Majom rasla uz majku, najprije u kanadskom Montrealu, gdje je majka učestvovala u istraživačkom projektu. Kasnije se porodica vratila u njen rodni Ouklend u Kaliforniji.

Ključna iskustva izopštavanja

Kamala Haris često napominje da je zbog porijekla sedamdesetih u Kaliforniji imala iskustva marginalizovanja koja su snažno uticala na nju. Ali borbeni duh njene majke, koja je bila angažovana u pokretu za građanska prava na Univerzitetu Berkli, bio je isto tako ključan za nju.

„Majka nas je formirala kao snažne žene“, navodi Kamala Haris u autobiografiji „The Truths We Hold“. Dodaje da je majka ćerkama govorila: „Nemojte samo da sjedite i da se žalite. Uradite nešto!“

Taj roditeljski savjet je Kamala Haris očito shvatila doslovno. Studirala je politikologiju i ekonomiju na Univerzitetu Hauard u Vašingtonu, a potom prava u San Francisku. Godine 1990. počinje da radi u državnom tužilaštvu. Ubrzo je stekla glas borbene žene sa hirurški britkom pameću.

U spomenutoj autobiografiji opisala je kako je rana iskustva izopštavanja pretvarala u ambiciju da bude prva. Tako je 2003. postala prva žena na mjestu okružnog tužioca u San Francisku.

Sedam godina kasnije se kandiduje za mjesto generalnog prokuratora, osobe koja sa nekom vrstom ovlašćenja ministra pravde i državnog pravobranioca, zadužene za kontrolu pravosuđa u Kaliforniji. Izabrana je između šest kandidata. Dala je zakletvu i preuzela dužnost januara 2011. I tu je bila prva žena ikada na funkciji.

Neka stanovišta su sporna

Po stanovištima koja je zastupala, Haris nije lišena kontroverzi. Sa jedne strane je protivnik smrtne kazne, a sa druge se zalagala za to da se roditelji djece koja hronično izostaju sa nastave budu kažnjeni zatvorskom kaznom do godine dana. Time je okrenula protiv sebe lijevo krilo Demokratske stranke.

Neki joj prebacuju što je u Kaliforniji 2014. i 2015. odbila da istraži smrt dvojice crnaca nakon što su na njih pucali policajci. Ljevičari u SAD su skeptični i jer Haris nikada nije bila odlučna pobornica zdravstvenog osiguranja za sve.

Prije pet godina se kandidovala za Senat. Imala je široku podršku američkih Demokrata. Nju su podržavali i tadašnji predsjednik Barak Obama i njegov zamjenik Džozef Bajden. Ona je bila druga osoba crne kože koja je januara 2017. ušla u Senat.

Kamala Haris je od 2014. udata za jevrejskog advokata Daglasa Emhofa, koji ima dva djeteta iz prethodnog braka. Ona je bila bez djece.

Stalno se govorilo o njoj kao o mogućoj kandidatkinji za predsjednicu Sjedinjenih Država. Kada se 2019. kandidovala, bila je najprije favorit u odnosu na ostale kandidate kao što su Bajden i Sanders. Ali tokom godine je izgubila široku podršku pa je povukla kandidaturu u decembru.

Tek je početkom marta podržala Bajdena – kada su sve ostale žene ispale iz trke za demokratskog kandidata. Iako je u kampanji za nominaciju imala nekoliko verbalnih okršaja sa Bajdenom, on je nominovao kao svoju potpredsjednicu.

Možda prva predsjednica

Kandidat za potpredsjednika oduvijek je bio taktički biran – tako da privuče one glasove koje sam predsjednički kandidat ne može. Pa ipak, u slučaju Kamale Haris izbor ima daleko veću težinu.

Džo Bajden će na dan inauguracije imati punih 78 godina i postaće najstariji predsjednik u američkoj istoriji. Moguće je da neće uspjeti da iznese mandat do kraja. U tom slučaju bi Kamala Haris zauzela Ovalni kabinet i postala prva žena koja vodi Sjedinjene Države.

IzvorDW

Najnovije

Ovo je prognoza vremena za sjutra

U južnim i centralnim predjelima pretežno ili djelimično sunčano. Na sjeveru promjenljivo oblačno sa sunčanim intervalima ali ponegdje i slaba kratkotrajna kiša, uglavnom od...

Serija A: Pioli nakon ogromnog kiksa razmišlja samo o Atalanti

Stefano Pioli nije se previše osvrtao na očajno izdanje Milana protiv Kaljarija. Zicer za Ligu šampiona ''rosoneri'' su prokockali pa sada strijepe pred posljednje kolo. Imaju...

Od sjutra besplatan ulaz u Muzej novca Centralne banke Crne Gore

Povodom jubileja, 20 godina rada Centralne banke Crne Gore(CBCG) koji se obilježava tokom 2021. godine, ulaz u Muzej novca Centralne banke Crne Gore će...

Zeković: Crnogorcima, koji su trenutno endemska vrsta u svojoj državi, nije svojstven nacionalizam

Crnogorcima, koji su trenutno endemska vrsta u sopstvenoj državi, ipak nije svojstven nacionalizam, ocijenio je muzičar Momčilo Zeković u emisiji “Zumiranje” RTCG. On je istakao...

Italija ukinula karantin za putnike iz EU, Britanije i Izraela, negativan test obavezan

U Italiju su danas stigli prvi putnici iz Evrope nakon što je vlada ukinula karantin za sve putnike iz zemalja članica Evropske unije, Velike...

Najčitanije

Povezano

Bugajski: Vrijeme je da se Vašington više angažuje u Crnoj Gori, Vučić ima program da stvori srpski svet

Crna Gora je 15 godina nakon obnove nezavisnosti bezbjedna i sigurna, ali se od izbora prošle godine gomilaju problemi i ono što je do...

Bajden ukinuo nekoliko Trampovih uredbi

Predsednik SAD Džozef Bajden ukinuo je niz odluka koje je donio njegov prethodnik u Bijeloj kući Donald Tramp, među kojima i uredbu kojom je bio zabranjen ulazak...

Za Moskvu SAD i Češka zvanično neprijateljske zemlje

Ruska vlada zvanično je danas označila Češku i Sjedinjene Američke Države kao "neprijateljske zemlje". Kako je objavljeno na zvaničnom portalu za pravne informacije, te dve...

Amerikanci skidaju Xiaomi sa crne liste

Xiaomi će biti skinut sa crne liste u Sjedinjenim Američkim Državama. Vlada Sjedinjenih Američkih Država donijela je odluku da skine Xiaomi sa crne liste, na...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve