Petak, 19 Jula, 2024
Rubrika:

Kako je kenijski novinar prevario čitaoce: Medijski profesionalizam na američki način

Osvrće se i na situaciju u Vašingtonu o kojoj iznosi: “Preduzeća u glavnom gradu SAD-a, zakrčena su idući u susret predsjedničkim izborima koji izazivaju široku napetost i strah. Prvi afrički novinari koji su putovali duboko u srce problematične zemlje prijavljuju naoružanu policiju koja luta ulicama.”

Patrik Gatara novinar i politički karikaturista iz Najrobija, ranije ove nedjelje upotrijebio je svoje najbolje vještine prilikom izvještavanja o izborima u Americi. Vođen principom lažne objektivnosti karakterističnim za američke medije prilikom izvještavanja u državama gdje je većina stanovništa “ne-bijele” boje, putem svog Twitter-a je prenosio vijesti o izborima vodeći se istim načinom “profesionalizma” poput američkih medija.

U jednom od svojih tvitova namijenjenih izborima on iznosi: “Glasačka birališta će se otvoriti za 48 sati širom SAD-a. Dok autoritarni režim Donalda Trumpa pokušava da učvrsti svoj položaj nad problematičnom, naftom bogatom, nuklearno naoružanom sjevernoameričkom državom. Analitičari su sumnjičavi da će izbori završiti mjesece političkog nasilja.”

Putem Twitter-a poziva amerikance da ostanu pribrani i da prihvate rezultate izbora na diplomatski način: ” Afrički izaslanici pozivaju amerčki narod da održi mir u toku trajanja izbora i da budu spremni da prihvate ishod glasanja. U zajedničkoj izjavi, diplomate su osudile nedavne incidente podstrekivanja, nasilja i zastrašivanja usmjerene na pristajalne opozicije.”

Takođe se ironično osvrće i na trenutnu situaciju koja vlada u Americi, ciljajući na vrijeme održavanja izbora uprkos nikad težoj situaciji u kojoj se država nalazi: “Američki izbori dolaze u trenutku kada se zemlja okreće od niza humanitarnih katastrofa, uključujući i pandemiju koja je odnijela skoro četvrt miliona života i dovela svoju ekonomiju na ivicu kolapsa, pogoršavajući već ispunjene etničke tenzije.”

Pominje i Miltona Alimadia koji se nalazi na čelu grupe afričkih pomatrača izbora: “Milton Allimadi šef afričke grupe za posmatranje izbora, pozvao je američke medije da budu odgovorni u svom izveštavanju i da se pobrinu da ne podgrijevaju ionako napetu situaciju. “Pozivamo američke novinare da propovijedaju jevanđelje mira i prihvatanje izbornih rezultata”.

Osvrće se i na situaciju u Vašingtonu o kojoj iznosi: “Preduzeća u glavnom gradu SAD-a, zakrčena su idući u susret predsjedničkim izborima koji izazivaju široku napetost i strah. Prvi afrički novinari koji su putovali duboko u srce problematične zemlje prijavljuju naoružanu policiju koja luta ulicama.”

Na samom kraju ukazuje i na činjenicu da je Tramp htio da poglasi pobjedu, prije prebrojavanja svih glasova i javno mu se obraća:”Afrički izaslanici izrazili su zabrinutost zbog izvještaja lokalnih medija da američki predsjednik Donald Trump namjerava da proglasi pobjedu u ponedjeljak, dan prije održavanja predsjedničkih izbora u zemlji. Izaslanici su pozvali autokratu da sačeka dok se ne prebroje svi glasovi.”

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve