Petak, 24 Marta, 2023
Rubrika:

Kadirov žestoko kritikovao zabranu nošenja brade: Takva odluka je čista provokacija

Kadirov je Soboljevljev komentar i odluku o zabrani brada nazvao ''jasnom provokacijom'', rekavši da su njegovi, većinom muslimanski vojnici, nosili brade kao dio svoje vjerske dužnosti

Čečenski lider Ramzan Kadirov kritikovao je juče zabranu nošenja brade među ruskim vojnicima, pridruživši se vođi Vagnerovih plaćenika Jevgeniju Prigožinu.

U intervjuu za portal RBC u srijedu, Viktor Sobolev, penzionisani general-pukovnik i član ruskog parlamenta, pravdao je zabranu nošenja brada, pametnih telefona i tableta kao “elementarni dio vojne stege”.

Pišući na Telegramu, Kadirov, koji je govorio o ulozi svojih trupa u ratu u Ukrajini, komentarisao je i riječi generala Sobolev-a.

“General-pukovnik Viktor Sobolev očigledno ima puno slobodnog vremena, budući da nema šta raditi osim ponovo čitati vojni kodeks ponašanja”, kazao je Kadirov.

Kadirov je Soboljevljev komentar i odluku o zabrani brada nazvao “jasnom provokacijom”, rekavši da su njegovi, većinom muslimanski vojnici, nosili brade kao dio svoje vjerske dužnosti.

Šef Vagnera Prigožin, čiji je razdor s odbrambenim establišmentom postao sve očigledniji, nazvao je Soboljevljeve komentare “apsurdnim” i “arhaizmima iz 1960-ih”.

Kadirov i Prigožin, čije snage u Ukrajini djeluju uglavnom nezavisno od vrhovne komande, postali su otvoreniji u svojim kritikama ruskog vojnog vodstva otkako je moskovska vojska pretrpjela niz poraza prošle jeseni.

Njih dvojica su sklopili prešutni savez, pojačavajući međusobnu kritiku vojnog vrha i pozivajući na energičnije vođenje rata.

Izvorklix.ba

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve