Utorak, 26 Septembra, 2023
Rubrika:

Južna Koreja uputila hice upozorenja sjevernokorejskom patrolnom brodu

''Brzi čamac naše mornarice poslao je poruke upozorenja, izveo pucnje upozorenja i odmah potisnuo patrolni čamac'', dodaje se u saopštenju.

Južnokorejska vojska uputila je hice upozorenja da odvrati sjevernokorejski patrolni brod koji je prešao spornu pomorsku granicu između dvije zemlje, saopšteno je danas u Seulu.

Brod je prešao Sjevernu graničnu liniju, poznatu po nazivu na engleskom „Northern Limit Line“ (NLL), juče kod južnokorejskog ostrva Bekrieong, naveo je združeni generalštab južnokorejske vojske.

„Brzi čamac naše mornarice poslao je poruke upozorenja, izveo pucnje upozorenja i odmah potisnuo patrolni čamac”, dodaje se u saopštenju.

Dodaje se da je južnokorejska vojska „spremna da se suprotstavi raznim provokacijama i da zadrži odlučujući borbeni položaj uz pažljivo praćenje kretnja neprijatelja“.

Pomorska granica koju nikad zvanično nije priznala Sjeverna Koreja dugo je mjesto tenzija između dvije Koreje. Dvije zemlje su tehnički još u ratu od Korejskog rata 1950-1953 koji je završen primirjem bez mirovnog sporazuma.

Tokom prošlogodišnjih sjevernokorejskih proba naoružanja jedna raketa pala je južno od te linije blizu južnokorejskih teritorijalnih voda prvi put od kraja Korejskog rata.

Kao odgovor na to Seul je lansirao tri rakete, prekinuo vazdušne rute i upozorio stanovnike ostrva u toj oblasti da se sklone u bunkere.

Sjeverna Koreja posljednjih mjeseci povećava probe oružja i izjavila je da je njen status nuklearne sile „nepovratan“, čime je definitivno zatvorila vrata pregovorima o njenom razoružanju.

Južna Koreja i SAD pojačale su vojnu saradnju i sprovele su više opsežnih zajedničkih vojnih vježbi u toj oblasti što je razljutilo Pjongjang koji smatra da su te vježbe generalna proba za invaziju na njenu teritoriju ili za svrgavanje njenog režima.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve