Nedjelja, 1 Oktobra, 2023
Rubrika:

Južna Koreja planira razgovor sa SAD o dokumentima koji su procurili

Rojters nije uspio da provjeri autentičnost dokumenata. Ministarstvo pravde SAD saopštilo je da istražuje slučaj

Južna Koreja je svjesna novinskih izvještaja o curenju nekoliko povjerljivih američkih vojnih dokumenata i planira da razgovara sa Sjedinjenim Državama o “pitanjima koja su pokrenuta” kao rezultat curenja, rekao je u nedjelju južnokorejski predsjednički zvaničnik.

Nekoliko povjerljivih američkih vojnih dokumenata nedavno je objavljeno na društvenim mrežama koji nude djelimičan, mjesec star snimak rata u Ukrajini, izjavila su u petak za Rojters tri američka zvaničnika, dodajući da iza curenja vjerovatno stoje Rusija ili proruski elementi.

Rojters nije uspio da provjeri autentičnost dokumenata. Ministarstvo pravde SAD saopštilo je da istražuje slučaj.

Jedan od dokumenata, do kojeg je došao Rojters, pokazuje detalje o unutrašnjim diskusijama među najvišim južnokorejskim zvaničnicima o pritisku SAD na Seul da pomogne u snabdijevanju oružjem Ukrajini, i o njenoj politici da to ne čini.

U dokumentu se navodi da je Južna Koreja pristala da proda artiljerijske granate kako bi pomogla Sjedinjenim Državama da popune svoje zalihe, insistirajući da bi “krajnji korisnik” trebalo da bude američka vojska.

Interno, najviši južnokorejski zvaničnici su bili zabrinuti da će ih Sjedinjene Države preusmeriti na Ukrajinu.

Izvještaj je djelimično zasnovan na obavještajnim podacima, koji sugerišu da su Sjedinjene Države špijunirale Južnu Koreju, jednog od njenih najvažnijih saveznika.

Južnokorejski predsjednički zvaničnik, obraćajući se novinarima, odbio je da odgovara na pitanja o američkom špijuniranju ili da potvrdi bilo kakve detalje iz dokumenata koji su procurili.

Upitan da li Južna Koreja planira da uloži protest ili da zahtijeva objašnjenje od Sjedinjenih Država, zvaničnik, koji je odbio da bude identifikovan, rekao je da će vlada razmotriti presedane i slučajeve u koje su umiješane druge zemlje.

Južna Koreja je potpisala velike ugovore o isporuci stotina tenkova, aviona i drugog oružja Poljskoj, članici NATO-a, otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu.

Predsjednik Jun Suk Ieol rekao je da južnokorejski zakon koji zabranjuje snabdijevanje oružjem zemlje uključene u sukob otežava slanje oružja Ukrajini.

Južnokorejski zvaničnik je rekao da nije bilo promjene u politici Južne Koreje.

Jun bi trebalo da se sastane sa predsjednikom SAD Džoom Bajdenom 26. aprila tokom državne posjete Vašingtonu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve