Junker: Uvijek je lakše mobilisati negativne nego pozitivne snage

“Ovi populisti, nacionalisti, glupi nacionalisti vole samo svoje zemlje. Oni ne vole one koji dolaze izdaleka. Ja volim one koji dolaze izdaleka… Mi treba da postupamo solidarno sa onima koji su u goroj situaciji od naše”, rekao je Junker za CNN uoči evropskih izbora

Predsjednik EK Žan-Klod Junker izjavio je da je svjestan prijetnje koju nacionalistički političari predstavljaju za evropsku solidarnost, koja je glavni cilj Evropske unije.

Foto: Eric Vidal/AP

“Ovi populisti, nacionalisti, glupi nacionalisti vole samo svoje zemlje. Oni ne vole one koji dolaze izdaleka. Ja volim one koji dolaze izdaleka… Mi treba da postupamo solidarno sa onima koji su u goroj situaciji od naše”, rekao je Junker za CNN uoči evropskih izbora.

Na pitanje da li antievropske snage uspješnije mobilizuju svoju bazu od proevropskih, Junker je ocijenio da je uvijek lakše mobilisati negativne nego pozitivne snage.

Tračak nade Junker vidi u onome što se dešavalo poslije odluke Britanije da napusti EU 2016. godine.

“Od Bregzita broj onih koji su za EU je porastao zato što ljudi gledaju šta se događa i vide da izlazak iz EU nije tako lak kao što im je rečeno”, naveo je on.

Junker kaže da želi da se proces Bregzita okonča zato što on “šteti opštoj atmosferi u Evropi”. Smatra i da Britanci treba da podrže plan premijerke Tereze Mej koji je dogovoren sa EU.

“Mi smo gledaoci na britanskom stadijumu. Odluka zavisi od njih”, rekao je on.

Komentari

avatar