Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavio je danas da nije optimističan u pogledu rješavanja pitanja irske granice koje je kamen spoticanja u razgovorima o istupanju Velike Britanije iz članstva u Evropskoj uniji (EU).

Žan-Klod Junker (Foto: REUTERS/Vincent Kessler)

Junker je, u izjavi njemačkom radiju Dojčlandfunk (Deutschlandfunk), rekao da se nada alternativnim predlozima ali je dodao da ima sve manje vremena.

Predsjednik Komisije je ponovio da nije moguće ponovo pregovarati o već postignutom sporazumu o Bregzitu koji su postigli London i Brisel.

Junker u ponedjeljak treba da se sastane s britanskim premijerom Borisom Džonsonom, koji insistira da Bregzit treba da stupi na snagu 31. oktobra sa ili bez sporazuma.

Britanski poslanici, koji su nekoliko puta odbili sporazum o Bregzitu, ne slažu se sa odredbom “bekstop” na granici između Irske, koja je članica EU i britanske pokrajine Sjeverne Irske, a to je mehanizam za izbjegavanje povratka tvrde granice.

Prema odredbama o “bekstopu”, Velika Britanija bi ušla u privremenu carinsku uniju s EU, što bi značilo da između Irske i Sjeverne Irske ne bi bilo carinskih pregleda. Takođe, Sjeverna Irska bi ostala vezana pravilima jedinstvenog tržišta, pa bi tako bile izbjegnute i druge provjere robe koja prelazi granicu.

Takav status Sjeverne Irske je tačka gdje za britansku stranu nastaje problem. Dok bi Sjeverna Irska faktički bila dio jedinstvenog tržišta, ostatak Velike Britanije ne bi to bio, pa bi se morale uvesti provjere za robu koja prelazi iz Sjeverne Irske u ostatak Velike Britanije. Neki smatraju da bi se tada ugrozio teritorijalni integritet Velike Britanije.

Komentari

avatar