Subota, 30 Septembra, 2023
Rubrika:

Jermenija i Azerbejdžan u Briselu dogovorili mirovne pregovore o Nagorno-Karabahu

''Premijer Jermenije i predsjednik Azerbejdžana uputili su svoje ministre vanjskih poslova da počnu pripreme za mirovne pregovore između dvije zemlje'', stoji u saopštenju

Jermenija i Azerbejdžan su se dogovorili da će održati mirovne pregovore radi rješavanja napetosti oko teritorije Nagorno-Karabaha, s kojom se graniče obije države, saopštio je kabinet jermenskog premijera Nikole Pašinjana. Pašinjanov kabinet objavio je saopštenje nakon što je u Briselu razgovarao s azerbajdžanskim predsjednikom Ilhamom Alijevim.

Njih dvojica dogovorila su se da će do kraja aprila uspostaviti bilateralno vijeće za razgraničenje zajedničke granice, stoji u saopštenju.

“Premijer Jermenije i predsjednik Azerbejdžana uputili su svoje ministre vanjskih poslova da počnu pripreme za mirovne pregovore između dvije zemlje”, stoji u saopštenju.

Osnivanje bilateralnog vijeća

Predsjednik Evropskog vijeća Šarl Mišel takođe je prisustvovao sastanku u Briselu. I Rusija i Sjedinjene Države izrazile su zabrinutost zbog nedavnih događaja. Godine 2020. azerbejdžanske snage istjerale su etničke jermenske snage s područja koje su kontrolisali od 1990-ih u Nagorno-Karabahu i oko njega prije nego što je Rusija posredovala u prekidu vatre.

Jermenija je prošli mjesec izjavila da očekuje da će Rusija preduzeti mjere kako bi natjerala Azerbejdžan da povuče snage iz područja Nagorno-Karabaha pod kontrolom ruskih mirovnih snaga. Azerbejdžan je rekao da je to područje njegova suverena teritorija.

Pašinjanov kabinet takođe je saopštio kako su se dvije strane složile da osnuju “bilateralno vijeće za razgraničenje između Jermenije i Azerbejdžana, koje će takođe biti ovlašćeno baviti se pitanjima učvršćenja sigurnosti i stabilnosti duž granice”. Druge detalje nisu objavili.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve